21.6 C
Sarajevo
16.04.2024

Sada promijeniti nazive škola i institucija u RS-u nazvanih po Karadžiću

 
“Dobro je što je ona produžena, što zapravo više reflektuje kakav je to zločin i kakva je odgovornost Radovana Karadžića. Žao mi je što nije uključeno i ostalih sedam opština koje su bile također kvalifikovane za genocid”, kazala je Biserko za Fenu.

Ono što je važno, po njenim riječima, jeste da Srbija prihvati sve te presude i da se suoči sa svojom odgovornošću za ratove ‘90-ih, kao i da se zabrani glorifikacija ratnih zločinaca kao što su Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Slobodan Milošević.

“Nažalost, mnoge škole i institucije u Republici Srpskoj nose ime Radovana Karadžića i to je nešto što mora da se koriguje, prije svega, preko pritiska Evropske unije s obzirom da srpske elite nisu spremne da povedu dijalog o svojoj odgovornosti, nego se naprotiv forsira narativ po kome je Srbija nevina, da nije učestvovala u tim ratovima i falsifikuje se istina ne samo ‘90-ih, nego cijelog 20. vijeka”, dodala je Biserko.

Doživotna kazna zatvora Karadžiću, kako je dodala, ipak pruža veću satisfakciju od kazne izrečene prvostepenom presudom, koja je iznosila 40 godina.

- OGLAS -

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MMKS) danas je izrekao pravomoćnu presudu Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine. Sudac je rekao da je Karadžić kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, te ga osudio na doživotni zatvor.

 
Klix.ba
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA