17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Nova američka kapsula za ljudsku posadu lansirana prema svemirskoj stanici

Američka najnovija raketa s kapsulom namijenjenom za ljudsku posadu lansirana je u noći s petka na subotu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, u testnom letu kompanije SpaceX.

Jedini putnik u kapsuli je lutka nazvana Ripley, po vodećem liku iz filmova iz serijala “Alien”. SpaceX bi trebala povezati posadu svoje kapsule Dragon sa svemirskom stanicom prije nego što uvede ljudsku posadu u ovoj godini.

Dragon je trenutno na putu prema svemirskoj stanici do koje bi trebao stići u nedjelju ujutru, samo 27 sati nakon lansiranja.

- OGLAS -

Provest će pet dana povezana sa stanicom, prije nego što padne u Atlantik narednog petka –  što predstavlja vitalnu obuku za narednu svemirsku odiseju, eventualno na ljeto, s dvoje astronauta u kapsuli.

Osnivač i izvršni direktor SpaceX, Elon Musk, izjavio je da je lansiranje bilo “super stresno” za posmatranje, ali je izrazio optimizam da će kapsula biti u stanju da prevozi ljude u ovoj godini.

– Iskreno govoreći, malo sam emotivno iscrpljen. Moramo usidriti kapsulu na stanicu. Moramo je i vratiti, ali je do sada sve funkcioniralo i prošli smo najrizičnije faze – kazao je Musk. 

Administrator NASA-e Jim Bridenstine nazvao je to “velikom noći za Sjedinjene Američke Države”, prenosi Associed Press.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA