7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Koliko dugo ostaviti psa samog kod kuće?

Imati ljubimca kod kuće je kao imati dijete – koliko god voljeli da provedete vaš dan sa njim, realnost je takva da ćete ipak morati da se razdvojite. 

Iako za razliku od djece, ljubimce možete ostaviti same čak i u najmanjoj dobi, pitanje je pak, koliko dugo ljubimci mogu biti sami, i koje faktore treba uključiti u definisanje tog perioda?

Nužda

- OGLAS -

Istraživanje je pokazalo da štenci moraju obavljati fiziološke potrebe na sat po mjesecu starosti. To znači da, ako pas ima tri mjeseca, onda će obavljati nuždu svaka tri sata.

Odrasli psi nuždu obavljaju na svakih šest do osam sati, dok stariji psi iako sporiji, nuždu obavljaju na dva do šest časova.

Obavljanje nužde je veoma bitno kod definisanja koliko pas može biti sam kod kuće.  Predugo zadržavanje urina ne samo da nije prijatno za psa, već može dovesti do nezgoda u kući, te infekcije urinarnog trakta.

Stručnjaci savjetuju da zbog sigurnosti i komfora, osigurate izlazak svom psu na četiri do šest sati, a ako ste u tom periodu na poslu, iskoristite pauzu, zamolite komšiju ili angažujte osobu koja će izvesti ljubimca da “odradi posao”.

Anksioznost

Ako je paš anksiozan i želi da bude uz vas što više, pozdravite se sa njim ranije nego što pođete. U međuvremenu, igrajte se sa ljubimcem, te stvorite pozitivan osjećaj kod psa prije nego ga napustite dok ste na poslu.

Osigurajte mu i svježu vodu i igračke, a pomenuti šetači pasa, koji su popularni širom svijeta, odlična su ideja da period dok ste na poslu bude što bezbolniji za vašeg ljubimca.

Ako vam finansije to ne dozvoljavaju, prijatelj ili komšija koji izdvoji desetak minuta će učiniti mnogo i za vas, a tek za vašeg ljubimca.

“Prije povratka, odvojite pet minuta bez obzira na to koliko ste srećni što vidite svog cuka i nemojte odmah skočiti u zagrljaj vašem psu. Tako vaš povratak neće predstavljati kraj njihovog vremena u samoći, i pas neće čekati samo na taj momenat cijelog dana”, kaže veterinarka Kejt Gitings.

Naravno, psi su socijalna bića, i ako idete negdje veći dio dana, prije odlaska i po dolasku osigurajte psu dugu šetnju. Ne samo da im je potrebna vježba, već i socijalna interakcija, koja je i sami prolazak pored drugih pasa na ulici.

Zaključak – koliko dugo je sigurno ostaviti psa samog kod kuće?

Definisati precizno koliko je vremena sigurno ostaviti psa samog je teško, jer gore pomenuti faktori odlučuju. Ipak, ako uzmete u obzir potrebe ljubimaca koje smo naveli, njegovu veličinu, i energetsku potrošnju tokom dana, formiraćete plan kojim će vaše odsustvo biti bezbolno za vašeg ljubimca.

Svakako, odraslog psa bi trebalo izvoditi na četiri do šest časova, pa se to može uzeti kao period u kom je ljubimac siguran u samoći.

Naravno, ako i dalje ne možete da napravite plan za period kada je cuko sam kući, veterinar će vam pomoći da zajednički napravite aktivnosti koje će pomoći psu da period samoće prođe bez previše stresa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA