12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Venecuela: Održan sastanak predstavnika vlasti i opozicije

Venecuelanski “Nacionalni stol dijaloga“, uspostavljen između vlade predsjednika Nicolasa Madura i opozicije, sastao se kako bi došli do velikih dogovora za jačanje demokratije, rekao je lider Venecuele, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Odličan susret ‘Nacionalnog stola dijaloga’. Napredujemo čvrstim i trajnim koracima u dijalogu s različitim političkim sektorima zemlje koji doprinose postizanju velikih sporazuma za jačanje demokratije i mira republike”, objavio je u ponedjeljak na Twitteru Maduro.

Iz Ministarstva za komunikacije i informisanje Venecuele naveli su da je glavni cilj bio “jačanje sporazuma za miran suživot“.

- OGLAS -

Sastanku su prisustvovali ministar komunikacije i informiranja Jorge Rodriguez, ministar obrazovanja Aristobulo Isturiz i Hector Rodriguez, guverner države Miranda.

S opozicione strane u radu su učestvovali Henri Falcon, Luis Romero, Javier Bertucci, Claudio Fermin, Rafael Marin, Felipe Mujica, Segundo Menendez i Timoteo Zambrano.

Fermin, inače lider stranke Solucija za Venecuelu, naglasio je da je smanjenje apstinencije na predstojećim parlamentarnim izborima bilo na dnevnom redu sastanka. Dodao je da se za zemlju dešavaju “povoljne promjene“ s već utvrđenim sporazumima.

Početkom septembra Madurova vlada i pet lidera opozicionih stranaka objavili su da su se složili da započnu novi dijaloški proces kako bi se riješili problemi s kojima se suočava nacija bogata naftom.

Proces “Mesa de Dialogo Nacional“ ili “Nacionalni stol dijaloga“ uspostavljen je s ciljem da se usredotoči na buduće izbore, puštanje zatvorenika i jedinstveno protivljenje američkoj blokadi.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA