6.6 C
Sarajevo
18.04.2024

Sjedinjene Države pozvale na održavanje prijevremenih izbora u Iraku

Sjedinjene Države pozvale su iračku vladu da prekine nasilje protiv demonstranata, da reformira svoj izborni sistem  i održi prijevremene izbore, nakon višesedmičnih nemira u kojima je ubijeno skoro 300 demonstranata.

Protesti koji su izbili 1. oktobra bili su prvobitno usmjereni protiv nezaposlenosti i zbog manjkavosti u osnovnim službama brzo su se pretvorili u osudu sistema sektaške podijele vlasti uvedenog u 2003. godini i političke elite koja je profitirala od njega.

Snage sigurnosti koristile su bojevu municiju, suzavac i dimne bombe protiv uglavnom mladih i nenaoružanih demonstranata i ubile su više od 280 ljudi.

- OGLAS -

– Sjedinjene Države pridružuju se Misiji UN-a za pomoć Iraku u pozivu iračkoj vladi da zaustavi nasilje nad demonstrantima i ispuni obećanje predsjednika Saliha da usvoji zakon o izbornoj reformi i održi prijevremene izbore – navodi se u saopćenju američke ambasade u Bagdadu objavljenom u ponedjeljak.

Irački čelnici usuglasili su se u nedjelju da izborna reforma treba pružiti više prilika mladim ljudima da učestvuju u političkom životu i da prekinu monopol vlasti političkih stranaka koje dominiraju državnim institucijama od 2003. godine, javili su državni mediji. 

Nemiri, najteži u posljednje dvije godine, predstavljaju najveći i najkompliciraniji izazov vladajućoj eliti otkako je došla na vlast nakon američke invazije u kojoj  svrgnut dugogodišnji čelnik Saddam Hussein u 2003. godini, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA