10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Crnadak: Sa SDS-om Vijeće ministara možemo završiti za dva dana

Ako definitivno propadne scenario Savjeta ministara na bazi SNSD-HDZ-SDA, predsjedavajući će onda vjerovatno biti Srbin iz Republike Srpske koji ne pripada koaliciji oko SNSD, rekao je za portal Insajder ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

On je „dušebrižnicima koji se javljaju ovih dana“ poručio da su odnosi PDP sa SDS takvi da bi, u slučaju da se budu dogovarali oko Savjeta ministara, završili taj posao za dva dana.

Crnadak ne isključuje mogućnost da PDP i SDS formiraju vlast na nivou BiH, o čemu je govorio i lider SDS Mirko Šarović.

- OGLAS -

„Ta mogućnost dobija sve više pažnje zbog neuspjeha SNSD, HDZ i SDA da za 10 mjeseci završe formiranje Savjeta ministara. Oni su doživjeli fijasko i narod je s pravom nezadovoljan, jer svi procesi stoje dok se oni nadmudruju“, kaže Crnadak.

Rekao je da je kap koja je prelila čašu posljednja izjava Dragana Čovića koji, nakon 10 mjeseci, kaže da ove tri stranke u narednih mjesec i po dana čak neće ni razgovarati.

„To je katastrofa i sasvim je normalno da i druge stranke, van ove trojke, osjećaju obavezu da se uključe i pomognu da se problem riješi“, rekao je Crnadak.

Naglasio je da razgovori sa SNSD nisu opcija i da se tu ništa nije promijenilo.

„Previše smo udaljeni na ključnim temama i jedino je moguće da ponovo razgovaramo oko važnih pitanja za RS, poput izmjena Izbornog zakona koje bi dovele do mogućnosti održavanja poštenih izbora ili pitanja depolitizacije RTRS i slično“, rekao je Crnadak.

On je takođe rekao da se svi u međunarodnim krugovima drže pravila da je proces formiranja vlasti u BiH unutrašnje političko pitanje i da nema miješanja sa strane.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA