10 C
Sarajevo
18.04.2024

Dobitnik Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu dokazao da je post zdravstveno koristan

U saopćenju za javnost Komiteta  Nobelove nagrade navodi se: „Ohsumijevo otkriće dovelo je do nove paradigme u našem razumijevanju kako ćelija obrađuje svoj sadržaj. Njegova otkrića su otvorila novo načino razumijevanje temeljne važnosti autofagije za velik broj fizioloških procesa, kao što su prilagođavanje gladi i odgovor na infekciju.”

Autofagija je proces korištenje i recikliranje nepotrebnih ili disfunkcionalnih ćelijskih komponenti koje se nakupljaju u ćelijama.

  

Pojam „autofagija” potječe od dvije grčke riječi i sažeto znači „samo-jedenje.” Autofagija je svojstvena živim organizmima, uključujući i ljudska bića.

- OGLAS -

Zahvaljujući autofagiji ćelije se rješavaju viška dijelova, a organizam nepotrebnih ćelija.

Japanski stručnjak naučno je obrazložio da je post dobar za zdravlje. Autofagija postaje posebno intenzivna kada je organizam pod stresom, naprimjer, kad se posti. U ovom slučaju ćelije proizvode energiju pomoću unutrašnjih resursa,  uključujući i patogene bakterije.

Otkriće dobitnika Nobelove nagrade ukazuje na to da su suzdržavanje od hrane i post zdravi za tijelo i da se tijelo na taj način čisti, što potvrđuje i nagrada Komiteta Nobelove nagrade.

Prema Ohsuminim kolegama, autofagija štiti organizam od prerane senilnosti. Ovaj proces vjerojatno čak i podmlađuje organizam stvaranjem novih ćelija, uklanjanjem neispravnih proteina i oštećenih unutarćelijskih organa od njih, održavajući ih tako u dobrom stanju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA