Sport
Čustović: Treći ili četvrti šešir – sve je to isto ako nađemo složnost koja nas je nekad krasila Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra igra posljedni meč druge sezone Lige nacija i oprašta se od Lige A u meču s Italijom.
# SCS

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra igra posljedni meč druge sezone Lige nacija i oprašta se od Lige A u meču s Italijom.

Povodom sutrašnjeg meča s Azzurrima na Grbavici danas je održana konferencija za medije reprezentacije BiH, na kojoj se javnosti obratio pomoćnik selektora Adnan Čustović.

“Za ovu utakmicu imamo 21 igrača + 2 golmana. Na prvom testiranju smo imali tri pozitivna na korona virus, a Hodžić je bio naknadno pozitivan. Čekamo nove rezultate. Još uvijek skupljamo utiske iz utakmice protiv Holandije, igrači su umorni i vidjećemo poslije treninga ko je sto posto spreman da sutra počne utakmicu. Imamo već neke zamisli, ali poslije treninga će sve biti jasnije”, rekao je Čustović na početku.

Italijanima je potrebna pobjeda da bi se plasirali na završni turnir Lige nacija, a da li će to biti otežavajuća okolnost po BiH, Čustović odgovara:

“Oni svaki put igraju na pobjedu, ne znam kad su izgubili posljednji put. Mi znamo da će biti teška utakmica, znamo da ni Holanđani ni Poljaci nisu našli način da ih neutraliziraju i pobijede. Znamo da oni uvijek imaju taj naboj, kad ih samo pogledamo kako pjevaju himnu – već vidiš da će to biti teška utakmica za vas”, ističe Čustović i dodaje:

“Imali su i oni dosta problema s koronom, dosta klubova im nije pustilo igrače. Ta ekipa koja je igrala protiv Poljske, to su ti neki igrači koji bi trebali početi i protiv nas. Možda s jednom ili dvije promjene u sastavu. Oni su taktički i tehnički izuzetno dobri i spremni i imaju igrače koji mogu riješiti utakmicu.”

O situaciji u ekipi s moralnog aspekta i samopuzdanja nakon niza bez pobjede, Čustović nastavlja:

“Sigurno da smo svi razočarani ovakvom situacijom. Igrači su svi razočarani. U 2020. nismo ostvarili pobjedu, ali s druge strane mislim da je ova grupa A Lige nacija ipak prejaka za nas. Kad pogledamo ranking tih reprezentacija s kim igramo – to su najbolje reprezentacije na svijetu, Top 10… Ja Bosnu i Hercegovinu volim i kad se gubi i kad se pobjeđuje. Takva je situacija da nismo dobili Sjevernu Irsku. Ta utakmica mi je ostala ‘u grlu’. Iskreno, to smo trebali da pobijedimo. Kvalitetniji smo i to je bio cilj. Nismo ga ostvarili, ali isto tako Sj. Irska je zeznuta ekipa, vidjeli smo to protiv Slovačke isto. Protiv Irana smo isto mogli bolje da odigramo. Trebali smo biti bolji i pobijediti, a utakmice Lige nacija mislim da smo igrali kvalitetno. U Italiji smo mogli slaviti čak, odigrali smo dobro protiv Holandije u zenici i uzeli bod. Prvih 15 minuta protiv Poljske je bilo fantastično do crvenog kartona…”

Sutrašnja utakmica će biti bitna za ostanak u trećem šeširu, te bi to trebao biti glavni motiv.

“Treći ili četvrti šešir – sve je to isto. Mi možemo da igramo iz kojeg god šešira, ako budemo ta reprezentacija koja će naći slogu koja nas je nekad krasila ne moramo se bojati nikakvog šešira. Teže je kad dobiješ neke jače reprezentacije, ali na kraju ni to ne bude bitno. Kad pogledamo Poljsku, da li su bili bolji od nas u Zenici? Da li su bili tamo bolji u prvih 15 minuta od nas? Moramo gledati te stvari objektivno. Da smo pobijedili Sjevernu Irsku sve bi bilo drugačije. Sve pozitivne stvari dolaze s pobjedama, onda se svi ti detalji vide i složnost može biti bolja”, zaključio je Čustović za kraj.

Utakmica BiH – Italija igra se u srijedu od 20.45h na Grbavici.

(SCS)

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.