6.6 C
Sarajevo
18.04.2024

Ibro Ćufurović u zarobljeništvu, sve policije svijeta ga traže

Ime Ibre Ćufurovića iz Donje Slapnice kod Velike Kladuše za sada je jedino poznato s liste ISIL-ovaca iz BiH zarobljenih u Siriji, koji bi uskoro trebali biti vraćeni u našu zemlju. Kako je ranije potvrdio za „Avaz“ ministar sigurnosti Dragan Mektić, kada se okončaju provjere i neophodne procedure, Ćufurović će biti procesuiran u BiH zato što se pridružio terorističkoj organizaciji Islamska država i borio se u Siriji. 

Ćufurović je trenutno u jednom kampu u Siriji, gdje je završio kao kurdski zarobljenik i pod nadzorom je snaga Sjedinjenih Američkih Država. Nije poznato koliko je već u zarobljeništvu, ali se zna da je ovaj mladić, rođen 1995. godine, u Siriju otišao 2013. kao jedva punoljetan. Godine 2016. zbog toga što je organizirao terorističku grupu i pridružio joj se, za njim je raspisana i crvena Interpolova potjernica. Ime Ibre Ćufurovića često se spominjalo na suđenju Huseinu Bilalu Bosniću, osuđenom za terorizam na sedam godina zatvora pred Sudom BiH.

Jedan od svjedoka u tom postupku bio je Ibrin otac Šefik Ćufurović. On je tada kazao da je njegov sin čuvao ovce kod Bosnića. Ispričao je i da je njegov sin bio odličan učenik i uzorno dijete sve dok nije počeo raditi kao pastir kod Bosnića, kojeg je ogorčeni otac optužio da je radikalizirao Ibru.

- OGLAS -

Odlaskom kod Bosnića, kazao je Šefik Ćufurović, njegov sin počeo se ponašati grubo prema njemu zato što ne „izvršava dužnosti koje propisuje islam“. Dodao je da mu se sin nije javljao iz Sirije, ali da jeste majci i starijem bratu, kojima je rekao da se tamo i oženio i dobio dijete.

 

Šefik Ćufurović: Svjedočio o odlasku sina u Siriju  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Nadležne institucije u BiH za sada ne otkrivaju znaju li ko je supruga Ibre Ćufurovića, jesu li ona i dijete također u kampu, je li ona naša državljanka i hoće li i njih deportirati u našu zemlju. Povratak zarobljenika porijeklom iz BiH koji su otišli ratovati na strani terorističkih organizacija u Siriji dio je saradnje BiH i SAD, koje su pozvale sve zemlje da prihvate i procesuiraju pred domaćim pravosuđem sve one koji su otišli ratovati u tu zemlju.

Šefik Ćufurović pred Sudom BiH ispričao je da je kontakt sa sinom prekinuo i prije nego što je ovaj otišao iz BiH. Kazao je i da je Ibro spalio sve svoje slike zato što je njihovo gledanje smatrao grijehom.

– Meni se on nikad neće ni javiti. Ja to znam. Kad ja umrem, neće mi klanjati dženazu. Ja sam onda rekao: „Hej, kad si toliko kulturan, toliko pametan, pokupi te svoje vjerske knjige i hajde toj svojoj braći“ – izjavio je nedavno Šefik.

Ibrina majka Zekija Rizvić nedavno je javno otkrila da joj se sin iz Sirije posljednji put javio putem Crvenog križa u maju 2018. godine.

– Vidjela sam da piše da on ima svoju ženu, da ima sina. Ja ih ne znam. Želim ih upoznati. Da budu živi i zdravi. Kao da bih se ponovo rodila. Zagrlila bih ih i izljubila… i jako ih stisnula u svoj zagrljaj kao majka. To su moja djeca – rekla je majka Ibre Ćufurovića.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA