2 C
Sarajevo
27.04.2024

Američki general Michael Barbero: Moramo pomoći BiH da postane članica NATO-a

Kao iskusni general koji je služio u raznim NATO misijama, Barbero je za naš portal rekao da je i kao bivši komandant NATO komande u Iraku vidio važnost članstva u Alijansi.

“Dakle, ja sam veliki pobornik NATO-a. Vjerujem da je u interesu Amerike, Zapadne Evrope i NATO-a da učine sve što je moguće da se ovaj region, Balkan, integrira u zapadne institucije. Dakle, NATO bi trebao pronaći načine kako sarađivati s Bosnom i drugim državama u regionu da bi se te zemlje pripremile za članstvo u NATO-u. A mi, NATO i Sjedinjene Američke Države, trebali bismo biti vrlo aktivni u pomaganju Bosni da riješi svoja unutrašnja pitanja kako bi mogla nastaviti put ka članstvu u NATO-u. Na kraju će članstvo u NATO-u BiH sigurno pružiti sigurnost koja će ovu državu učiniti privlačnijom za investitore”, kazao je Barbero.

Trenutno je angažiran kao viši savjetnik u nekoliko međunarodnih kompanija i vlada te se bavi poslovima međunarodnog savjetovanja, poslovnim razvojem i infrastrukturnim projektima.

- OGLAS -

Nakon informacije o osnivanju BS Smart Solutions u SAD-u zajedno s bh. kompanijom BS Telecom Solutions, Barbero je za naš portal govorio i o potencijalima IT industrije u BiH.

Iz mojih čestih posjeta BiH vjerujem da IT sektor ima ogroman potencijal i to iz nekoliko razloga. Prvo, postoji mlada populacija koja je vrlo dobro obrazovana za IT, integraciju pametnih sistema i informatiku. Dakle, postoji sjajan izvor pametnog i inovativnog ljudskog kapitala. Drugo, poduzetnički duh sve više uspijeva u BiH, a vidim to u timu koji je orijentiran prema ciljevima i koji rješava probleme, a koje imamo i u našoj kompaniji. I treće, mnogo je povoljnije razvijati IT rješenja koja su bazirana u Bosni i koja bosanskohercegovačkim IT kompanijama pružaju ogromnu konkurentsku prednost u odnosu na evropske i američke konkurente. Naravno, iako je niska cijena presudna, kvalitet usluge je jednako važan. Vjerujem da u budućnosti IT sektor u BiH može pružiti zlatni standard usluge, a ne samo biti povoljnija IT opcija. To je jedan od razloga što sam ušao u partnerstvo s BS Telecomom, jer je to kompanija koja je uspjela stvoriti prvoklasni, vodeći proizvod na tržištu te smo u mogućnosti uveliko proširiti naše tržište”, kazao je Barbero.

On dodaje da je njihova kompanija u partnerstvu s mnogim većim američkim IT kompanijama, jer pružaju i troškove i kvalitet. Ovo je, kaže, dobitna kombinacija za bosanskohercegovačku IT industriju u budućnosti.

Naglašava da je veoma optimističan kada je riječ o potencijalu u BiH, bez obzira na to da li se radi o IT-u i drugim poslovnim sektorima. On se nada da i će vlasti BiH prepoznati i podržati razvoj IT sektora koji može služiti kao motor za cjelokupan rast ekonomije u BiH.

Generalno gledano, kako navodi Barbero, sigurnost je veoma važna za razvoj privrede u cjelini i za razvoj IT sektora.

“Također, za IT sektor je ključno osiguranje mreža, finansija i podataka za sve vrste organizacija u privatnom i javnom sektoru. Danas i u budućnosti svaka organizacija mora razmotriti cyber, ali i insajdersku prijetnju. Cyber prijetnja od vanjskih izvora je stvarna i stalno morate razvijati svoju odbranu i kontinuirano štititi vlastite sisteme kako biste zaštitili svoju organizaciju i njene mreže. A unutrašnja prijetnja, od osobe od povjerenja koja ima pristup vašim mrežama, tehnologijama i podacima, kritična je prijetnja svakoj organizaciji. U današnjem svijetu, ako organizacija nema uspostavljene sisteme za otkrivanje, suzbijanje i usmjeravanje posljedica cyber i insajderskih prijetnji, samo je pitanje vremena kada će se dogoditi uspješan napad”, rekao je naš sagovornik.

Govoreći o sigurnosti u kontekstu ulaganja u BiH, Barbero kaže da je pitanje rizika za investitore i te govori o tome kako Bosna može ublažiti te rizike u cilju privlačenja stranih ulaganja.

Snažna vladavina zakona koja sprečava korupciju i istovremeno štiti strane investicije je od ključne važnosti. Moraju postojati stvarni i provodivi pravni mehanizmi za smanjenje rizika za investitore. BiH i regija postigli su veliki napredak u poboljšanju okruženja za strana ulaganja i privlačenju stranih investicija. Zapravo smo stvorili američku kompaniju pod nazivom BS Smart Solutions, kako bismo na američko tržište plasirali naš informatički proizvod sa sjedištem u Bosni i Hercegovini. Iako je još puno posla koji se mora učiniti za uvjeravanje investitora, naše je američko partnerstvo primjer da se postiže napredak”, kazao je Barbero.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA