2 C
Sarajevo
26.04.2024

Salviniju prijeti suđenje i zatvor do 15 godina: “Ići ću na sud uzdignute glave”

Odbor italijanskog Senata odobrio je danas sudski zahtjev da se sprovede istraga protiv Matea Salvinija, vođe desničarske Lige, što bi moglo dovesti do suđenja. Salvini se tereti da je prošle godine protivzakonito zadržao migrante na brodu obalne straže.

Bude li proglašen krivim, prijeti mu do 15 godina zatvora

Salvini je u to vrijeme bio ministar unutrašnjih poslova i obećavao da će zaustaviti imigraciju iz Afrike, podsjeća Hina.

- OGLAS -

Bude li proglašen krivim, prijeti mu do 15 godina zatvora, a mogao bi dobiti i zabranu obavljanja političkih dužnosti.

“Ići ću na sud uzdignute glave za italijanski narod”, rekao je Salvini svojim pristalicama. “Ako me uhapse, moraće pronaći zatvor koji će biti dovoljno velik za sve nas.”

Salvini je u julu 2019. naredio da 131 spašeni migrant ostane na brodu na moru kod Sicilije šest dana dok druge evropske države nisu pristale da ih preuzmu.

Sud u Kataniji na Siciliji, posebni sud za istrage protiv ministara, prošlog mjeseca je preporučio da se Salviniju sudi zbog protivzakonitog zadržavanja migranata na brodu obalne straže Gregoreti.

Ali, po talijanskom zakonu, bivšim ministrima ne može se suditi za postupke počinjene dok su bili na vlasti, osim ako istragu ne odobri parlamentarni odbor.

Vladajuće stranke prvo tražile da se saslušanje odloži

Senatski odbor, koji ima 23 člana, glasao je neriješeno. Petorica članova odbora bila su za, a petorica protiv sudskog zahtjeva. Po pravilima, to znači da se istraga može sprovesti.

Senatori Lige glasali su za, a druge stranke desnog centra bile su protiv. Članovi odbora iz redova vladajućih stranaka, Pokreta pet zvjezdica i Demokratske stranke, bojkotovali su sastanak odbora.

Vladajuće stranke prvo su tražile da se saslušanje odloži, strahujući da bi Salvini mogao iskoristiti aferu da se prikaže kao mučenik koji se žrtvuje za zaštitu italijanskih granica, a potom su odlučile da neće učestvovati u glasanju.

Salvini je u početku tražio da se sudski zahtjev odbaci, ali je u subotu naglo promijenio mišljenje.

“Zvanično tražim od senatora da me pošalju na suđenje jer će se italijanskom narodu suditi zajedno sa mnom”, rekao je, instruirajući senatore Lige da dopuste istragu.

Konačna odluka zavisi od glasanja punog saziva Senata

Odluka odbora mogla bi se promijeniti nakon regionalnih izbora u nedjelju koji bi mogli poljuljati vladajuću koaliciju koja je na vlasti tek četiri mjeseca.

Stajališta stranaka mogla bi se, naime, promijeniti nakon izbora u regiji Emilija-Romanja, bogatoj regiji na sjeveru zemlje kojom od Drugog svjetskog rata vladaju ljevičarske stranke. Ankete ukazuju na tijesnu trku između Lige i Demokratske stranke u toj regiji.

Konačna odluka zavisi od glasanja punog saziva Senata idućeg mjeseca.

Istraga o slučaju Gregoreti podsjeća na sličan slučaj iz avgusta 2018. kada je bilo zatraženo suđenje Salviniju zbog odluke o zadržavanju 150 migranata na brodu obalne straže pet dana. 

Tada je parlamentarni odbor blokirao sprovođenje zahtjeva za istragom, a tadašnji Salvinijev koalicioni partner Pokret pet zvjezdica podržao ga je, uz objašnjenje da je odluka o zadržavanju migranata na moru bila zajednička. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA