17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Slovenija: Pad zaraza omogućuje daljnje ublažavanje mjera

Nanoviji podaci vezani uz zarazu koronavirusom u Sloveniji pokazuju u utorak da se situacija i dalje poboljšava, a po prvi put je zabilježen pad prosječnog tjednog broja zaraza ispod 1000, što omogućuje vladi novo ublažavanje strogih epidemioloških mjera.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 357 zaraza novim koronavirusom, a od posljedica umrlo je 19 osoba, objavila je u utorak vlada.

Prosječan broj novozaraženih na tjednoj razini pao je s današnjim podacima na manje od tisuću i iznosi 842, što su brojke koje omogućuju vladi da, prema unaprijed određenim statističkim mjerilima, proglasi tzv. narančastu zonu, u kojoj dolazi do daljnjeg popuštanja mjera.

- OGLAS -

“Brojevi novozaraženih stalno padaju, to nas raduje i daje nam nadu da je epidemija u padu”, kazala je na vladinoj konferenciji za novinare u Ljubljani državna tajnica u ministarstvu zdravstva Marija Magajne, dodavši da je to i dokaz da stanovništvo primjenjuje propisane mjere.

Prema novim podacima ministarstva zdravstva, u Sloveniji je trenutačno 14.441 slučaj aktivnih zaraza, što je 8,4 posto manje nego dan ranije. Do sada je od Covida-19 umrlo 3654 oboljelih, a cijepljeno je oko 55 tisuća osoba. Trenutno je u slovenskim bolnicama 945 covid bolesnika.

Novo popuštanje mjera koje se na temelju ovih podataka očekuje predviđa odvijanje nastavnog procesa “uživo” za sve razrede osnovnih škola, dok to sada vrijedi samo za prva tri razreda. Uz to još bi se trebala otvoriti nastava uživo za završne razrede srednjih škola, kao i otvaranje nekih servisnih usluga i velikih trgovinskih centara, prenosi Hina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA