13.8 C
Sarajevo
20.04.2024

SAD šalje dodatne trupe u Bagdad u jeku protesta

Sjedinjene Američke Države (SAD) šalju dodatne trupe u Bagdad kako bi zaštitili svoje osoblje usred protesta protiv američkih zračnih napada prošlog vikenda, javlja Anadolu Agency (AA).

Mark Esper, ministar odbrane SAD-a, izjavio je danas da Pentagon blisko sarađuje sa State Departmentom kako bi garantirao sigurnost svoje ambasade i osoblja, ne precizirajući o kojem broju vojnika se radi te kada će biti raspoređeni.

“Poduzeli smo odgovarajuće sigurnosne mjere kako bismo garantovali sigurnost američkim građanima, vojnom osoblju i diplomatama u toj zemlji, ali i iskoristili naše pravo na samoodbranu. Šaljemo dodatne snage u cilju podrške našem osoblju u ambasadi”, rekao je Esper.

- OGLAS -

Apelovao je na iračku vladu da ispuni svoje obaveze u pružanju pomoći prilikom zaštite američkog osoblja, dodajući da Washington “i dalje nastavlja podržavati irački narod kao i slobodan, suveren i prosperitetan Irak”.

Irački demonstranti, pristalice šiitske grupe Hashd al-Shabi polomili su i zapalili još jedna vrata zgrade američke ambasade tokom današnjih protesta u Bagdadu.

Demonstranti, koji su se danas ranije okupili ispred zgrade ambasade SAD-a u Bagdadu, nakon što su najprije zapalili vanjski dio zgrade ambasade, a potom upali u zgradu, zapalili su i druga vrata ulaza u zgradu.

Stotine demonstranata okupile su se danas u znak protesta zbog američkog napada izvedenog na Brigadu Hezbollaha pri šiitskoj grupi Hashd al-Shabi.

Američko ministarstvo odbrane objavilo je ranije da su, u znak odmazde za napad na američke diplomate, izvedeni zračni napadi na ukupno pet vojnih baza Brigada Hezbollaha u Iraku i Siriji.

Iračko ministarstvo zdravstva saopćilo je da je u napadu na baze u Anbaru ubijeno 28, a ranjeno 48 osoba.

Američki državni sekretar Mike Pompeo obavio je danas razgovor s iračkim predsjednikom Berhemom Salehom i premijerom Adilom Abdulmehdijem, tokom kojeg je prenio odlučnost Sjedinjenih Država da zaštite američke državljane u Iraku od bilo kakvih iranskih prijetnji.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA