22 C
Sarajevo
08.05.2024

Razgovori Sjedinjenih Država i talibana nastavljeni u Dohi

Washington je nastavio razgovore s  talibanima u Kataru u subotu, saopćio je američki izvor, tri mjeseca nakon što je predsjednik Donald Trump iznenadno prekinuo  diplomatske napore na okončanju najdužeg rata koji je Amerika vodila.

– SAD su se pridružile današnjim razgovorima u Dohi. U fokusu rasprava bit će smanjenje nasilja koje bi dovelo do međuafganistanskog dijaloga i primirja – izvjestio je izvor o naporima na okončanju skoro dvodecenijskog rata u Afganistanu.

U septembru je izgledalo kao da su Sjedinjene Države i talibani na korak do potpisivanja sporazuma na osnovu koga bi Washington započeo  s povlačenjem hiljada vojnika iz Afganistana u zamjenu za sigurnosne garancije.

- OGLAS -

Također se očekivalo da eventualni sporazum otvori put za direktne razgovore između talibana i vlade u Kabulu, i na kraju do mogućeg mirovnog sporazuma nakon više od 18 godina rata.

Trump je, međutim, istog mjeseca iznenadno otkazao mirovne napore i proglasio ih „mrtvim“ povlačeći poziv pobunjenicima da se pridruže tajnim pregovorima u američkom predsjedničkom odmaralištu u Camp Davidu nakon ubistva američkog vojnika.

- Advertisement -

 Tokom iznenadne posjete američkoj vojnoj bazi u Afganistanu prošle sedmice, Trump je izjavio kako talibani „žele da postignu sporazum“, prenosi  AFP.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA