9 C
Sarajevo
24.04.2024

Turska: Vozač Ali Disli ponosan što je u noći pokušaja puča autobusom blokirao izlaz iz mornaričke komande

Vozač Ali Disli ponosan je što je u noći 15. jula 2016. godine autobusom blokirao izlaz Komande mornarice u Kocaeliju i tako doprinio borbi kojom je Turska uspjela zaustaviti pokušaj vojnog udara kojeg je te noći izvela teroristička organizacija FETO, javlja Anadolu Agency (AA).

Disli je sa komšijom i općinskim službenikom Ulasom Sevimom autobusom uspio blokirati izlaz vozilima iz mornaričke komande, a snimcima se vidi kako ih pučisti zarobljavaju i prijete im oružjem.

Disli je u razgovoru s novinarom AA kazao da je tog 15. jula 2016. godine završio smjenu na poslu i otišao kući te da je tek na vijestima saznao da je u Turskoj u toku pokušaj vojnog udara.

- OGLAS -

Po pozivu se javio u firmu, tačnije u garažu za autobuse, gdje im je jedan od poslovođa dao autobuse i predložio im da pokušaju blokirati neke vojne tačke.

Ističući kako se odmah zaputio ka mornaričkoj komandi jer ju je smatrao važnom, Disli je kazao da je autobusom uspio probiti dvije barijere i da je stao pred trećom koja je bila manja od gabarita autobusa.

“Svi vojnici su zalegli i uperili oružje u nas. Potom nam je prišao i kao taoce zarobio jedan vodnik. Natjerali su nas da legnemo i pitali su zašto smo došli, zašto smo došli da poginemo. Pitali su nas i ko nas je posla, ko nam je nadređen. Psihički su nas maltretirali i stavljali oružje na glavu“, kazao je Disli.

Ističući kako je odmah primijetio da je vodnik komandovao svim prisutnim, Disli je kazao da je vidio tu i jednog poručnika, a da iz regrutskih dana zna rang činova i komande.

“Rekao sam tom poručniku da će nas sve pobiti i tražio od njega da naredi vodniku da to ne čini, a on mi je samo rekao, ne, on ima sve ovlasti i komandu. Da tu noć narod Turske nije izašao na ulice, danas mi možda ne bismo razgovarali. Ovako narod nas je spasio“, kazao je Disli.

Disli je naveo da su emocije, snaga i vjera bile drugačije te noći kada su teroristi FETO-a krenuli u izdajnički pokušaj puča te je dodao da tek tada čovjek shvati koliko je važna država.

“Naši preci, pradjedovi su mnogo patili da bi nam ostavili ovu zemlju i mi je nikom nećemo dati. Neka Bog pomogne našoj vojsci i policiji. Teroristi FETO-a nas nisu i neće nas nikada pobijediti. Nećemo im predati našu zemlju“, kazao je Disli.

Ističući kako je na dan pokušaja vojnog udara njegova supruga bila u drugom stanju i to prvi put nakon 15 godina braka, Disli je kazao da je sve to ostavio po strani i stao u odbranu domovine.

“I danas bih učinio isto. Za domovinu sam spreman i život dati“, poručio je Disli koji je dodao kako je to osjećao svojom obavezom i kako nije želio prihvatiti bilo kakve privilegije za to što je učinio.

Disli pomno prati suđenje pučistima, a posebno onima koji se terete za dešavanja u Komandi mornarice u Kocaeliju.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA