10 C
Sarajevo
19.04.2024

Kaczynski uoči evropskih izbora tvrdi da je stranka Le Pen ‘povezana s Moskvom’

Lider poljske nacionalističke vladajuće stranke Jaroslaw Kaczynski ocijenio je, uoči izbora za Evropski parlament (EP), da su političke grupacije u nekim državama Evropske unije, uključujući partiju Marine Le Pen u Francuskoj, “povezane s Moskvom i uživaju njenu podršku”.

U komentaru za poljske sedmične novine koje su objavljene u srijedu naglasio je da je njegova stranka oprezna prema Rusiji zbog čega bi to mogla biti zapreka u radu sa strankom “Nacionalni oporavak” koju vodi Le Pen ili s partijom desničarske orijentacije koju vodi talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini za kojeg Kaczynski također tvrdi da je prijateljski naklonjen Rusiji.

Dodaje da se Salvini pozicionirao na čelu rastućeg pokreta nacionalno orijentiranih vođa koji žele osloboditi 28 zemalja Evropske unije od onoga što je on nazvao “briselskom ilegalnom okupacijom”.

- OGLAS -

Podsjetio je da je Salvini u subotu u Milanu okupio nacionaliste širom Evrope, uključujući i Le Pen, tražeći jedinstvo uoči izbora za Evropski parlament koji se održavaju ove sedmice.

Salvini je također posjetio i Varšavu početkom ove godine u namjeri da dobije podršku, ali je naišao na suzdržanost zbog poljskih sjećanja na okupaciju i kontrolu Moskve stoljećima unazad.

– Uočavam političke formacije povezane s Moskvom koje djeluju u pojedinim zemljama. Formacija Le Pen je dobar primjer za to – kazao je Kaczynski, lider konzervativne stranke “Pravo i pravda” i ključna osoba koja upravlja politikom vlade, prenosi AP.

Za njega je najvažnije pitanje koliko daleko će ići politika ovakvih grupacija povezanih s Kremljem, ukoliko postanu vladajuća sila u Evropskoj uniji ili drugim riječima koliko su jake te veze.

Stranka Le Pen, koja se ranije zvala “Nacionalna fronta”, posudila je milione eura iz češko-ruske banke.

Ruski predsjednik Vladimir Putin primio je u Kremlju 2017. godine Le Pen tokom francuske predsjedničke kampanje, čime je jače prigrlio nacionalističke i antiglobalističke snage na zapadu.

No, početkom ovog mjeseca, tokom posjete Estoniji, Le Pen je pokušala umanjiti povezanost s Putinom kazavši da nije pod kontrolom bilo koje strane zemlje i da neće dopustiti da “bude pod Putinovim palcem”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA