15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Austrija će isplatiti dodatnih milijardu eura pomoći kompanijama

Poslije Božića se u Austriji uvode nove mjere blokade, a osobe koje se testiraju moći će da izađu iz blokade. Nova, treća blokada uslijedila je 11 dana nakon okončanja druge blokade.

Ministar je rekao da su kompanije u novembru i decembru podnijele više od 120.000 zahtjeva u vrijednosti od oko 2,2 milijarde eura za nadoknadu izgubljenih prihoda i zarada zbog mjera blokade, a od je toga oko 1,8 milijardi eura već isplaćeno.

Ovaj program bit će produžen do kraja godine, uključujući oko 300 miliona eura direktne pomoći.

- OGLAS -

Vlada, takođe, radi na paketu pomoći za kompanije koje su indirektno pogođene krizom.

“Očekujemo u konačnici troškove od oko jedne milijarde eura”, rekao je ministar na konferenciji za novinare.

Odvojeni programi subvencionisanja fiksnih troškova i pokrivanja gubitaka trajat će do kraja pandemije.

Nova blokada stupa na snagu 26. decembra. Prodavnice, restorani, pozorišta, muzeji i škole ponovo će biti otvoreni 18. januara.

I pored mjera blokade, skijaški centri bt će otvoreni, iako će same provincije o tome donijeti i svoje odluke. U zatvorenim skijaškim žičarama bit će obavezna maska.

Austrija je tokom praznika uvela i karantin za cijelu Evropu, a cilj je da bar djelimično odvrati posjete skijaša iz susjednih zemalja.

Vojska je danas saopštila da će u okviru nove blokade rasporediti dodatne vojnike koji će da pomognu policiji u kontroli na granicama sa Njemačkom, Češkom, Slovačkom, Mađarskom, Slovenijom i Italijom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA