12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Ima li još nade za misiju? Pronađen zagubljeni indijski lander Vikram koji je u subotu trebao sletjeti na Mjesec

Indijska svemirska organizacija za istraživanje svemira (ISRO) otkrila je gdje se nalazi njihov lunarni lander Vikram s kojim su izgubili svaki kontakt nekoliko sati prije slijetanja na Mjesec. Stručnjaci još uvijek istražuju što je krenulo po zlu, no sad barem znaju gdje je završio njihov zagubljeni lander.

‘Dobili smo sliku Vikrama iz našeg orbitera. Analiziramo podatke’, rekao je šef ISRO-a K. Sivan. Indijski orbiter Chandrayaan-2, koji trenutno kruži oko Mjeseca, fotografirao je zagubljeni lander Vikram koji je u subotu trebao sletjeti na Mjesec. U međuvremenu, pribavljene su i termalne slike landera na površini Mjeseca.

Indija je 22. jula poslala raketu prema Mjesecu. Lander Vikram se 2. septembra odvojio od orbitera i u subotu je trebao aterirati na Mjesec. No nekoliko sati ranije nad njim je izgubljena kontrola.

- OGLAS -

Ako napuni solarne baterije…

Indijski se znanstvenici nadaju da bi lander još uvijek mogao napuniti baterije pomoću solarnih kolektora. No kako vrijeme prolazi, sve je manje nade za hepiend. Uz to, velika je vjerojatnost da je lander prilikom udara o tlo nepopravljivo oštećen.

 

  

Da je Vikram uspješno sletio, Indija bi postala četvrta zemlja, nakon SAD-a, Rusije i Kine, čije su letjelice uspješno meko prizemljile na Mjesec, a Indija bi bila prva koja je svoju letjelicu spustila na tamošnji, još neistraženi južni pol.

Lander Vikram, nazvan po ocu indijskog svemirskog programa Vikramu A. Sarabhaiju, trebao je dotaknuti Mjesečevu površinu u subotu između 1.30 i 2.30 sati ujutro po lokalnom, odnosno između 10.30 i 11.30 po srednjoeuropskom vremenu.

Misija jeftinija od holivudskog spektakla

Chandrayaan-2 bio je relativno jeftin projekt u usporedbi s drugim svemirskim misijama. Koštao je manje od 150 milijuna dolara, a to je manje no što je iznosio proračun za snimanje ‘Interstellara’, holivudskog znanstveno-fantastičnog spektakla iz 2014., u kojem su glavne uloge imali Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain i Michael Caine.

Mjesečev južni pol zanimljiv je znanstvenicima zbog mogućnosti da bi na njemu mogle ležati naslage zaleđene vode. To bi moglo biti korisno za buduće stanovnike Mjeseca, a moglo bi poslužiti i za stvaranje goriva za istraživanje Marsa. Znanstvenici također žele istražiti ležišta helija-3, potencijalnog budućeg izvora energije za Zemlju.

Slične prethodne misije završile su neuspjehom, poput travanjskog pokušaja izraelske neprofitne organizacije da na Mjesec spusti letjelicu Beresheet – lander se srušio, veze su prekinute, a ekipa u kontrolnoj sobi na Zemlji nije skrivala suze. Indijci vjeruju da će sad biti bolje sreće.

 

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA