13.8 C
Sarajevo
08.05.2024

Počela prva redovna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

Počela je prva redovna sjednica novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj delegati treba da se izjasne da li su za to da Federacija bude garant Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH za kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne banke Kine radi gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.
Ovo zaduženje bi trebalo da iznosi oko 614 miliona eura, s rokom vraćanja od 20 godina i petogodišnjim grace periodom.

Izgradnju Bloka 7 zagovornici ove odluke najavljuju kao projekat od izuzetnog značaja i javnog interesa jer će, kako navode, donijeti energetsku nezavisnost Federaciji odnosno Bosni i Hercegovini, a Tuzlacima čistiji zrak budući da realizacija podrazumijeva gašenje dosadašnjih zastarjelih blokova u tuzlanskoj termelektrani te izgradnju novog po nasjavremenijoj tehnologiji.

Osim ove teme, u najavljenom dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda su i odluke o administrativnom preuređenju sedam općina u FBiH: Gračanice, Visokog, Čapljine, Ljubuškog, Gradačca, Srebrenika i Živinica. Predloženi su zakoni na osnovu kojih ove općine treba da dobiju status gradova.

- OGLAS -

Sve navedene odluke odobrio je Predstavnički dom na sjednici početkom marta, ali ne mogu stupiti na snagu dok ih ne povrdi i Dom naroda.

Na sjednici je u toku termin za postavljanje delegatskih pitanja i podnošenje inicijativa, a nakon toga treba da bude utvrđen konačni dnevni red.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA