12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Nikšić, Kojović i Đonlagić: Predlažemo da imamo jednog predsjednika države!

Želja nam je da ukinemo diskriminaciju koja postoji te da svi građani imaju ista prava, kazao je danas u Sarajevu predsjednik jedne od stranaka iz bloka, SDP-a BiH, Nermin Nikšić.

 Dodao je da postoji opcija i vraćanja na neku formu “aprilskog paketa”, a to je da se članovi Predsjedništva biraju u Parlamentu BiH.

 “Jedna od teza kriterija za formiranje vlasti na državnom nivou je i provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava”, pojasnio je Nikšić predstavljajući 17 kriterija za uspostavu izvršne vlasti na nivou BiH.

- OGLAS -

 Prema njegovim riječima, Bh blok je zabrinut donošenje neustavnog upustva koje je usvojila Centralna izborna komisija BiH.

“Željeli su da ispune nalog HDZ BiH, pa su zato miksali odredbe. Posebno sam nesretan jer smo imali reakciju predatavnika Evropske komisije i Ambasade SAD koji su požurili da pozdrave ovu odluku. Nesretan sam jer oni očito imaju dvostruke aršine, jer jedna pravila važe kod njih, a druga kod nas”, istakao je Nikšić.

 Nikšić je dodao da Bh. blok spreman da krene u borbu, jer pristanak na ovakvu odluku CIK-a je pristanak na podjelu zemlje i liči na izdaju.

 Đenan Đonlagić se izvinio u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. “Komšić je na sastanku s Murizom Memićem i Davorom Dragičevićem”, pojasnio je Đonlagić.

 Govoreći o odluci CIK-a, on je istakao da su članovi CIK bili vođeni političkim ciljevima.

 “Vjerujemo da će se zahtjevi za ocijenu ustavnosti naći na Ustavnom sudu BiH. Vjerujemo da konstituiranje novog Vijeća ministara ne bi se trebalo desiti prije formiranja zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH. To bi dovelo do mostarizacije BiH. To su politički ciljevi SNSD-a i HDZ-a. Žele da uđu u Vijeće ministara BiH i da ostave FBiH da se valja u političkom blatu”, naglasio je Đonlagić.

 Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je da su danas predstavljeni kriteriji vrlo važni.

 “Ovo je početak nastajanja nove platforme koja se zove Bh. blok, ovo je pokušaj da izađemo iz matrice u kojoj smo preko 20 godina. Vrtimo se i koprcamo se u tom blatu već 25 godina. Mi možemo puno bolje, nadam se da će važnost Bh bloka biti shvaćena. Nadam se da više nećemo imati matematičke koalicije, da će to u naredne 3-4 godine postati prošlost. Bh. blok će ponuditi svima da se prestanemo baviti 90-im godinama i da idemo dalje prema EU”, pojasnio je Kojović.

 Odgovarajući na pitanja novinara o formiranju vlasti u USK, Nikšić je odgovorio da je Bh. blok dogovoren na nivou centrala.

 “Mi ćemo povjerenje koje imamo na nivou centrala prenjeti na lokalni nivo, negdje to ide lakše negdje teže. Razgovorima se sve može riješiti. Sigurno je da situacija u USK neće uticati na Bh. blok”, objasnio je Nikšić.

 Kojović je istakao da je sigurno da je ispred Bh. bloka jako puno prepreka.

 “Pravit ćemo i neke greške, ali krenuli smo na put na koji niko nije prije krenuo. Ali vam mogu garantirati da smo odlučni da gradimo novu BiH, kako ne bi više Srbi, Bošnjaci i Hrvati živjeli u sukobu. Pored USK imamo isti problem u Tuzli, Goraždu i bit će ih još, svjesni smo toga” poručio je Kojović.

 Prema njegovim riječima, Bh. blok će se boriti za Hrvate, Bošnjake i Srbe.

 Odgovarajući na pitanja novinara, Nikšić je kazao da Bh. blok sasvim sigurno ostaje zajedno, bez obzira na različite stavove na lokalnim nivoima.

 “Kada je u pitanju inicijativa SNSD-a da se smijeni Denis Zvizdić, Bh. blok se neće petljati u odnose unutar vladajuće koalicije”, istakao je Nikšić.

 Nikšić je, obrazlažući model da se Predsjedništvo bira u Parlamentu BiH, kazao da za sve treba tražiti partnere. “To je jedno od mogućih rješenja. Ali spremni smo o tome da razgovaramo”, istakao je Nikšić.

 Kojović je dodao da BiH može biti normalna država, te poručio da danas predstavljeni kriteriji nisu utopistički.

 “Predlažemo da imamo jednog simboličnog predsjednika države. U Evropi nema niti jedne države koja ima kolektivnog šefa države, dakle ovo nisu utopistički kriteriji. Ovo su normalne stvari, a nama je nenormalno postalo normalno. Spremni smo da idemo u promjene Ustava BiH. Dajte da počnemo sanjati normalnu državu, da imamo ministarstva poljoprivrede, kukture i mnoga druga na državnom nivou. To je normalno”, poručio je Kojović.

 “Predlažemo da imamo jednog simboličnog predsjednika države. U Evropi nema niti jedne države koja ima kolektivnog šefa države, dakle ovo nisu utopistički kriteriji. Ovo su normalne stvari, a nama je nenormalno postalo normalno. Spremni smo da idemo u promjene Ustava BiH. Dajte da počnemo sanjati normalnu državu, da imamo ministarstva poljoprivrede, kukture i mnoga druga na državnom nivou. To je normalno”, poručio je Kojović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA