-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Hitna sjednica Vlade FBiH: Danas izjašnjavanje o Nacrtu zakona o pravima demobilisanih boraca

U Sarajevu će danas biti održana hitna sjednica Vlade FBiH na kojoj će se ministri izjašnjavati o Nacrtu zakona o pravima demobilisanih boraca koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub zastupnika DF-GS

Na današnjoj hitnoj sjednici Vlade FBiH u Sarajevu, ministri će se izjašnjavati o Nacrtu zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, verziji koju je uputio u Federalni parlament Klub zastupnika DF-GS, potvrdio je za Faktor Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja. Naglašava kako je stav Ministarstva na čijem je čelu da je potrebno što prije donijeti zakon o pravima demobilisanih boraca i da je provodiv prijedlog Vlade FBiH, a ne DF-GS-a.

Koordinacija udruga HVO-a podržava verziju Vlade FBiH

- OGLAS -

– Vlada FBiH će se na sjednici izjašnjavati po Nacrtu zakona o demobilisanim borcima kojeg su uputili Klub zastupnika DF-GS. Nama u Ministarstvu je dostavljen zahtjev predstavnika dobitnika najvećih ratnih priznanja, porodica šehida i ratnih vojnih invalida koji insistiraju da se izuzmu iz ovog zakona. Pojašnjenja radi, u Nacrtu koji je DF-GS poslao u Parlament su stavljene i ove kategorije. U jednom članu stoji da imaju prava na dodatak, a u drugom da se izuzimaju. Međutim, ove kategorije su nam zvanično poslale zahtjev gdje traže da se oni izuzmu iz ovog zakona, jer oni imaju zakone po kojima ostvaruju svoja prava – govori nam Bukvarević.

Dodaje kako Koordinacija udruga HVO-a u potpunosti podržava prijedlog o pravima demobilisanih boraca koji je Vlada FBiH poslala u parlamentarnu proceduru.

– Oni nisu za verziju zakona koji je prijedlog DF-GS. Podržavaju verziju koju je Vlada FBiH usvojila na svojoj sjednici sa prihvaćenim amandmanima. Stav Federalnog ministarstva za pitanja boraca je da je potrebno što prije donijeti zakon o pravima demobilisanih boraca, jer ga nemamo od 2010. godine. Naše mišljenje je da je zakon koji je utvrdila Vlada FBiH, koji je predvidio 15 prava, i pravno provodiv i finansijski se može realizirati – kaže Bukvarević.

Ukazuje da Nacrt zakona koji je poslao DF-GS je pravno neprovodiv.

– Naime, neprovodiv je jer nikada u Ministarstvu odbrane i Ministarstvu za boračka pitanja, gdje su vojne evidencije, nisu vođene evidencije na način podjele boraca po borbenim linijama, nego je isključivo vođena vojna evidencija, pripadnost jedinici i u vremenskom periodu od-do. I zbog toga bi bio pravno neprovodiv zakon, jer ne bismo mogli borcima izdati rješenje, i samim tim demobilisani borci ne bi dobili ono što traže – govori nam Bukvarević i dodaje:

Podržali smo osnivanje fonda za borce

– Dakle, mi iz Ministarstva smatramo da treba uraditi zakon o pravima demobilisanih boraca koji je realan i za koji treba osigurati određena sredstva. Podržali smo formiranje fonda za borce koji bi se punio iz sredstava koja ostanu u Federalnom ministarstvu za boračka pitanja, u kantonalnim boračkim ministarstvima i eventualno iz poreza i drugih prihoda, kao što su porezi na igre na sreću. Podvlačim, neophodno je u narednom periodu riješiti pitanje zakona o pravima demobilisanih boraca na način kako je to Vlada predložilo i ovo Ministarstvo. U pravljenje tog zakona su bili uključeni predstavnici najvećih boračkih organizacija zajedno da predstavnicima Ministarstva – rekao je Bukvarević.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA