20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Slovenski parlament potvrdio “megazakon” za ublažavanje epidemije

Za opsežan zakonski paket koji je u parlamentu branio premijer Janez Janša i pozvao zastupnike da ga odobre unatoč nekim nedostacima koji će biti ispravljeni u sljedećem zakonskom paketu, glasovalo je 53 zastupnika, jedan je bio protiv, a opozicija je bojkotirala glasovanje.

Oporba je tako postupila u znak prosvjeda što prihvaćeni neki njezini amandmani da se osiguraju veće novčane potpore za neke izostavljene kategorije koje će kriza pogoditi nisu dobili pravo na potporu i novčane nadoknade kao drugi. No oporba je bojkotirala i zbog dvojbenog povećanja ovlasti policije tijekom trajanja epidemije, čemu su se oporbeni zastupnici protivili.

Stranka Ljevica (L) izjasnila se protiv povećanja ovlasti policije i optužila desnu vlada da koronakrizu i “megazakon” koristi za učvršćenje svoje “autoritarne” vladavine.

- OGLAS -

Zakonski paket među ostalim određuje da će pravo na državnu subvenciju za isplatu plata u vrijeme kad tvrtka za vrijeme epidemije ne radi dobiti onaj poslodavac koji je radnike poslao na čekanje poslije 13. marta, a iz proračuna će se pokrivati i socijalni doprinosi.

Državnu pomoć dobit će i one firme čiji su prihodi u martu u odnosu na februar pali barem za četvrtinu, a u aprilu i maju barem za 50 posto u odnosu na februar.

Pravo na nadoknadu izgubljenog prihoda tijekom trajanja epidemije i na proračunsko pokrivanje doprinosa iz plaća neće imati tvrtke iz područja osiguranja, financijskih poslova i poslova osiguranja, te proračunski korisnici koji su lani više od 70 posto prihoda ostvarili iz javnih izvora.

Mjesečne potpore ili dodatke u različitim iznosima dobit će i umirovljenici s mirovinama manjim od 700 eura, studenti, mikropoduzeća, redovni studenti i još nekoliko kategorija građana.

Megazakonom” je omogućeno i stimulativno nagrađivanje djelatnika u javnim službama koje su “na prvoj liniji” borbe protiv epidemije, u prvom redu zdravstvenih djelatnika koji će dobivati dodatke na plaću rasponu od 20 do 200 posto prema uloženom naporu u vrijeme krize, a na prijedlog direktora tih ustanova.

Oporba je zbog “megazakona” zahtijevala i osnutak parlamentarnog povjerenstva koje bi provjeravalo koriste li se odobrena sredstva namjenski ili dolazi do manipulacija, na što vladajuća većina u parlamentu nije pristala.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA