Sport
FIFA i FIFPro osnovali fond za zaštitu neisplaćenih fudbalera - FIFA je izdvojila 16 miliona dolara (oko 14,7 miliona eura) za FIFA fond za fudbalere (FIFA FFP) do 2022. godine, a novac će biti podijeljen na godišnja izdvajanja
#

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) i Svjetska federacija profesionalnih udruženja fudbalera (FIFPro) osnovali su globalni fond za pružanje finansijske podrške igračima kojima klub nije i neće isplatiti zaradu, prenosi Anadolu Agency (AA).

FIFA je izdvojila 16 miliona dolara (oko 14,7 miliona eura) za FIFA fond za fudbalere (FIFA FFP) do 2022. godine, a novac će biti podijeljen na godišnja izdvajanja. Dodatnih pet miliona dolara (oko 4,6 miliona eura) izdvojeno je za igrače koji su neisplaćeni u periodu između jula 2015. i juna 2020. godine.

“Iako ovi grantovi neće pokriti puni iznos plata koje se duguju igračima, fond će osigurati važnu sigurnosnu mrežu“, navodi se u saopštenju FIFA-e i FIFPro-a.

Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e kazao je da sporazum i posvećenost pomaganju igračima u teškoj situaciji pokazuju kako krovsna kuća svjetskog fudbala vidi svoju ulogu.

“Tu smo i da pružimo ruku onima kojima je potrebno, posebno unutar fudbalske zajednice, a to počinje sa igračima, koji su ključne figure naše igre“, poručio je Infantini.

FIFA je 2019. godine ažurirala svoj disciplinski kodeks kako bi poboljšala okvir za rješavanje neisplaćivanja plata fudbalerima. Između ostalog, odlučeno je da ako klub protivzakonito ne isplati igraču najmanje dvije mjesečne plate u određenom roku, smatrat će se da igrač ima pravedan povod da raskine ugovor.

Novi fond postaće operativan od 1. jula 2020. godine.

 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.