7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Kosovari prikupljaju humanitarnu pomoć za Albaniju

 Mnoge humanitarne organizacije, političke partije i grupe fudbalskih navijača s Kosova pokrenule su prikupljanje pomoći za stanovnike Albanije pogođene snažnim zemljotresom, koji se dogodio u utorak rano ujutro u okolini Drača, javlja Anadolu Agency (AA).

Prikupljanje pomoći se odvija i na Trgu Zahir Pajazi u centru Prištine, gdje je ekipa AA zatekla Makfiru Bicaj iz opštine Podujevo, koja je donijela nekoliko džakova pomoći za porodice u Albaniji.

“Donela sam nekoliko ćebadi koje sam prikupila od rodbine, odeću i obuću za odrasle i decu, sve što im je potrebno. Nadam se da smo barem malo doprineli”, kaže Bicaj sa suzama u očima.

- OGLAS -

Enver Avdyli, direktor Humanitarnog udruženja “Diaspora” iz Ajvalje, kraj Prištine, u izjavi za AA kaže da je prikupljanje pomoći za područja pogođena zemljotresom u Albaniji, počelo juče poslijepodne.

“Porodicama izražavamo saučešće, povređenim što brži oporavak. Verujem i nadam se da ih, što se tiče odeće i obuće, pokrivača, hrane, nećemo ostaviti bez toga, jer naša braća iz Albanije su položila ispit tokom rata na Kosovu za nas i mi ćemo sada iskazati našu solidarnost prema njima, jer su nam braća i sestre”, kaže Avdyli.

Avdyli ističe da ni sam nije vjerovao da će građani Prištine i cijelog Kosova biti toliko humani i širokog srca. Prema njegovim riječima, pored materijalnih sredstava, građani daju i novac za porodice iz Albanije kojima je pomoć potrebna. Dodao je da još uvijek nema podatak koliko je novca prikupljeno, ali da je sve transparentno i odgovorno.

Na Trgu Zahir Pajaziti pomoć prikupljaju i navijači klubova iz Prištine, poznati kao Plisat. Albert Kastrati, član Plisata, u izjavi za AA kaže da su se organizovali još juče i da se veliki broj građana Prištine i Kosova odazvao njihovom pozivu.

“Organizovali smo pomoć za našu braću u Albaniji, kako bi im se pomoglo s prehrambenim proizvodima, garderobom, ćebadima i svime što im treba”, kaže Pajaziti.

Plisati su do sada već poslali pomoć za oko 15 porodica, a takođe su doveli i 22 osobe iz Drača kojima je obezbjeđen smještaj kod kosovskih porodica koje su se dobrovoljno prijavile.

Pomoć se prikuplja i u ostalim opštinama Kosova, a prikupljanje su organizovale i političke partije.

Osim slanja na ispomoć specijalizovanih jedinica Kosovskih bezbjedonosnih snaga i Policije Kosova, Vlada Kosova je juče odlučila da izdvoji i 500 hiljada eura kao pomoć za Albaniju.

I pojedine kosovske opštine su danas izdvojile finansijska sredstva za Albaniju.

Skupština Opštine Priština izdvojila je 50 hiljada eura pomoći, a poslaće i inžinjerske ekipe kako bi pomogli u procjeni štete na zgradama i školama u Draču i okolini. I Opština Mitrovica je izdvojila 20 hiljada eura za Albaniju.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci proglasio je Dan žalosti zbog žrtava u Albaniji, dok je danas krenuo u Drač u znak solidarnosti s porodicama stradalih u zemljotresu u Albaniji. Thaci će posjetiti i trupe Kosovskih bezbjednosnih snaga, koje učestvuju u humanitarnoj akciji podrške vlastima Albanije u otklanjanju posljedica zemljotresa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA