13.8 C
Sarajevo
20.04.2024

Upoznajte “Plavi grad”: Mjesto koje trebate staviti na popis želja!

 
Ovo odredište poznato je od strane mnogih – osobito Instagram i Pinterest ovisnika – kao “Plavi grad”, a smješten je usred planine Rif, stvarajući dramatičan krajolik pristupa eteričnoj atmosferi kada se nalazite u istom.
 
Grad “Berber” – “Plavi biser” osnovan je 1471. godine izgradnjom zidnih casbahi i tvrđava (u cilju odbrane protiv “portugalskog”). Najveće stanište bilježili su Židovi koji su se ovdje naselili u srednjem vijeku, a Španjolci su ga osvojili početkom 20. stoljeća, dajući mu španjolsku historijsku sliku koja je i danas postojana, iako se sada nalazi isključivo pod vlasništvom Maroka.
 
Nažalost, Chefchaouen nije dovoljno otkriven u svijetu. Uz promociju društvenih medija, njegova vidljivost samo će se podići. Stoga donosimo osam dovoljnih razloga za njegovo otkrivanje.
 
1. Grad kao nijedan na svijetu!
 
Chefchaouen u prevodu bilježi značenje “plavi biser” i predstavlja zaista rijedak, zapanjujući dragulj. Ako volite Santorini i ostala grčka sela koja prkose gravitaciji s “Lego-sličnim” složenim strukturama na liticama i obroncima, obožavat ćete Chefchaouena. Njegova konstrukcija izaziva nostalgiju jer je grad okružen uskim kamenim ulicama i prolazima koje ukrašavaju strme stepenice. Ali, naravno, nije postojana samo bijela i plava boja u ovom gradu. Mnogi koji su posjetili ovaj grad tvrde da ima poseban osjećaj, opisujući ga kao da šetate po svježem snijegu. Naravno, šarmantna i arhivska marokanska arhitektura također je pomogla u stvaranju ovog osjećaja, prenosi Vouge.
 
2. Raj za sve one koji se bave fotografijom
 
Zove se Plavi grad, ali Chefchaouen bi se mogao preciznije nazvati “50 Shades of Blue City”, jer je mnogo varijacija na tu temu. U prahu možete pronaći neobične nijanse  plave, od indigo do azurne-tirkizne  – grad je obojen u beskonačnom nizu nijansi koje ga čine živim. Razlog fotogenične i ljudske “ugodne palate” je ipak tema za raspravu: Neki vjeruju da su Židovi koji su ga slikali u svojoj božanskoj plavoj boji (boja mora i neba) na taj način predstavljali privrženost Bogu, nakon što su pobjegli iz Europe, a drugi ga preplavljuju plavom kako bi djelovao kao sredstvo protiv komaraca.
Bez obzira na razloge, boje su podložne promjenama dok se sunčeve zrake preklapaju na nebu. Zora je možda najbolje vrijeme da krenete s kamerom (u to vrijeme ulice su prazne od gužvi, berberovih sagova i suvenira koji vise tokom dana izvan trgovina). Ukoliko uhvatite “zlatni sat”, period kada se ukrštavaju sjene i boje grada s sunčevim zrakama na nebu, onda ste pravi sretnik!
 
3. Sok od narandže zasigurno je najbolji na svijetu
 
Jedan mali dio pokrajine Chefchaouena proizvodi najslađe narandže na svijetu. Ne propustite priliku probati ih uz doručak u Lini Ryad, najstarijem riadu (kuća sa središnjim vrtnim dvorištem) u gradu, domu ne samo sa udobnim terasama na krovu s netaknutim sunčanim vidicima, nego i sa ukusnim svježe pečenim marokanskim jelima.
 
4. Mještani su ljubazni i inzistirat će da probate tradicionalni mentolis čaj
 
Mještani u Maroku su takvi da će vas vjerojatno ponuditi svježim čajem od mentolisa I to više puta dnevno. Mogla bi se činiti kao besmislena gesta, ali morate prihvatiti činjenicu da su Marokanci iskreni u svojoj želji da s vama dijele malo (ili nekoliko) šoljica dok se opuštate u jutarnjim satima
 
5. Ovaj grad se može nazvati i kao “mačiji”
 
Nemojte se iznenaditi ako u uskim gradskim prolazima uočite borbu mačaka i kokoši koji su stalni stanovnici ovog grada.
 
6. Omogućava istraživanje drugih dijelova sjevernog Maroka
 
Budući da nema zračne luke, do Chefchaouena morate se ukrcati na slikoviti mali put. Većina američkih letova ulaze u Casablancu i moguće je letjeti u Fesovu novu zračnu luku od tamo, koja je tri sata vožnje od plavog raja. Ali ne zaobiđite kulturni kapital zemlje, dom najstarije i najveće medine na svijetu. Vrijedi barem nekoliko dana, i to je pravi Maroko. Autentične i nevjerojatno uske “ulice” fascinantne su za sve avanturiste, a turneja poput staza za degustiranje uz pomoć dobrog vodiča, pruža uvid i intimu s kulturom koja će vam dobro poslužiti u cijelom putovanju. Fes također ima bogatu paletu marokanskih dizajnerskih znakova i zamršene arhitekture, osobito u izuzetnim, iznenađujuće pristupačnim malim hotelima poput Riad Fesa (Relax & Châteaux koji ne može biti elegantniji) i Palais Amani, gdje postoji mnogo privlačnih razloga za boravak.
 
7. Mirna alternativa Marrakechu
 
Marrakech je tipično mjesto za Amerikance, iako je sjever posljednjih godina doživio povećanje turizma. I dok se ne može poreći da je Marokanski najvidljiviji grad prepun velikih trgovačkih i drugih zanimljivih razloga za posjet, nije uvijek najugodnije iskustvo zahvaljujući ponekad agresivnim prodavačima (koji mogu napraviti pregovaranja bez straha od posljedica) i povremene borbe životinja koje često predstavljaju i opasnost prolaznicima od grebanja, ujeda i slično. Nasuprot tome, Chefchaouen je mirno mjesto.
 
Možete otići od unutarnjih zidova medine do casbaha i posvuda između njih, bez smetnji, čak i dok kupujete berberske sagove, tkane robe, pa čak i pigmente boja – šarmantno prikazane u papirnatim vrećama – ako želite.
 
8. Posjeduje vodopade!
 
Avanturisti  ne smiju propustiti Cascades d'Akchour, dva vodopada, mali i veliki, smješteni na planini Rif oko 45 minuta vožnje. Cipele za pješačenje za pristojnu razinu fitnesa, neophodne su za poludnevnu avanturu, koja uključuje mogućnost prelaska prirodnog mosta nazvanog Božji most, koji je okružen bujnom vegetacijom gdje kulminira kristalnim tirkiznim bazenom, u jednoj je riječi čaroban.
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA