5 C
Sarajevo
27.04.2024

Prije četiri godine napustio nas je Kemal Monteno

Njegove pjesme, najveći hitovi živjet će vječno i pjevat će se generacijama.

Ko je bio Kemal Monteno?

Baš kao što je Kemal kroz pjesmu Sarajevo ljubavi moja pokazao ljubav prema ovom gradu, otac Kemala koji je bio talijanski vojnik, zaljubio se u Sarajku i došao ovdje da živi. Meditaranski štih i bosanska duša unijeta u svaku njegovu pjesmu, učinila je Kemala čovjekom za pamćenje.

- OGLAS -

Bogatu karijeru počinje 1967. godine pjesmom Lidija i učešćem na festivalu Vaš šlager sezone, gdje osvaja prvo mjesto. Već nakon prvog nastupa bilo je jasno da je publika, osobito njen ženski dio, dobila novog miljenika. Ostao je vjeran ovom festivalu. Napisao je nekoliko najljepših šansona Zemljo moja (1977.) i Sarajevo, ljubavi moja (1976.) koju je otpjevao na 10. jubilarnom Šlageru sezone.

 
 

Pjesma Sarajevo, ljubavi moja postala je svojevrsna himna njegovom rodnom gradu i bila je nezaobilazan dio njegovog repertoara.

Svojim brojnim antologijskim pjesmama Monteno je obilježio sedamdesete godine. Najpoznatije pjesme tog vremena Sviraj mi o njoj, Laž, Putovanja, Adrijana.

Albumom Za moju dušu, započinje 80-e godine. Upravo na tom nalazila se pjesma koja se i danas sluša – Nije htjela.
Album Dolly Bell, nazvan po jednom od najpopularnijih filmova domaće kinematografije Sjećaš li se Dolly Bell objavio je 1982. Godine.

 

Rat ga je zategao u Sarajevu iz kojeg na početku nije mogao izaći. Kasnije i nije htio, ostao je. U to vrijeme nije napisao niti jednu pjesmu, ali je otpjevao pjesmu Pismo prijatelju, autora Zlatana Arslanagića i Zlatana Fazlića.
1995. na poziv Arsena Dedića i Gabi Novaka odlazi u Zagreb gdje je održao koncert u Lisinskom i to sedam dana za redom.

Godine 2000. Croatia Records objavljuje album Hvala svima (Kemo i prijatelji) na kojem se nalaze pjesme koje je otpjevao u duetu s Oliverom Dragojevićem, Arsenom Dedićem, Radom Šerbedžijom, grupom Crvena jabuka, Danijelom Martinović, Gabi Novak, Fuadom Backovićem, Terezom Kesovijom i Borisom Novkovićem.

Kemal Monteno bio je jedan od rijetkih izvođača koji se mogao pohvaliti da je gotovo svaki njegov duet postao i hit.

2012. godine u Zetri obilježio je 40 godina svoje karijere. Ovaj pjevač i legenda Sarajeva zadnji studijski album izbacuje

2013. Godine. Njegove pjesme odmah su postale hitovi, baš kao i svaka.

Ostavio je jak utisak na sve generacije, pa i one najmlađe. Pjesme se pjevaju i danas, a pjevat će se još. Tok 21. Januara Sarajevo, Bosna i Hercegovina, regija i cijeli svijet ostao je bez legende svoga vremena, koja ne umire.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA