Sport
FK Sarajevo blizu statusa nosioca u 1. kolu kvalifikacija za Ligu Prvaka

Nakon sjednice Takmičarske komisije NS/FS BIH koja je održana u Sarajevu prvog dana mjeseca juna, jasno je da se fudbal u BiH neće igrati prije augusta. Takmičarska sezona 2019/20 prekinuta je nakon što su odigrana 22. kola, a za prvaka je proglašen tim FK Sarajevo.

Tako će Sarajevo drugu godinu u nizu igrati u kvalifikacijama za Ligu prvaka, dok će u kvalifikacijama za Evropa ligu nastupiti FK Željezničar, HŠK Zrinjski i FK Borac.

FK Sarajevo nije imao sreće prilikom žrijeba u prošloj sezoni kada su kao nenosioci u prvom kolu kvalifikacija za protivnika dobili Celtic, najjaču ekipu među nosiocima u toj fazi takmičenja. Ove godine bi se moglo desiti da FK Sarajevo bude nosioc u tom prvom kolu kvalifikacija, ukoliko se neki rezultati poklope u drugim ligama.

Usljed pandemije izazvane COVID-19 virusom neki šampionati u Evropi već su ranije prekinuti. Tako je šampion Malte postala ekipa Floriana FC, dok je šampion Velsa ekipa Connah's Quay Nomads FC. Oba tima napravila su svojevrsna iznenađenja u svojim šampionatima i zbog slabog koeficijenta u prvom pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka biće nenosioci. Oni su na neki način pomogli Sarajevu da sa svojim koeficijentom 4.750 uopšte dođe u situaciju da se može nadati statusu nositelja u toj fazi takmičenja. Da su prvaci Malte i Velsa naprimjer bili Valleta i TNS, onda Sarajevo ne bi imalo skoro nikakvu šansu da bude nositelj.

Da bi Sarajevo bilo nositelj potrebno je da se dogode još dvije stvari:

  • - Da Kukesi ne bude prvak Albanije
  • - Da Alashkert ne bude prvak Armenije

U šampionatu Albanije preostalo je da se odigra još 10 kola, a Kukesi je trenutno drugoplasirani tim sa 9 bodova manje od lidera Tirane. Mnogo bodova je u igrli ali Kukesi baš i ne briljira u ovoj sezoni. U Armeniji je situacija mnogo neizvjesnija. Alashkert je drugoplasirani sa 3 boda manje od lidera, ekipe Ararat-Armenia. Važno je naglasiti da je u vrhu velika gužva, pošto se od drugog do petog mjesta nalaze čak četiri ekipe koje razdvaja svega 3 boda. Do kraja je ostalo još 9 kola, a navijačima Sarajeva jedino je bitno da šampion ne bude Alashkert.

Ukoliko se ova dva uslova ispune FK Sarajevo bi bio nosioc u prvom kolu Kvalifikacija za Ligu prvaka što bi svakako značilo i mnogo veće šanse za plasman u narednu fazu. Tamo bi umjesto utakmica protiv Celtica, Ludogoretsa ili Rosenborga, igrali protiv prvaka Gruzije, Crne Gore, Armenije, Latvije, Farskih Ostrva itd...

Eventualni plasman u drugo kolo kvalifikacija za Ligu prvaka donosi i dodatne pogodnosti. Ako Sarajevo kao nosioc prođe u drugo pretkolo i tamo ispadne od objektivno jačih ekipa, onda svoj evropski put nastavlja u trećem pretkolu Evropa lige gdje bi opet bili nosioci što je ogromna stvar. Primjera radi u prošloj sezoni u toj fazi takmičenja neki od nenosioca su bile ekipe iz Gruzije, Lihtenštajna, Armenije i Latvije. Ima tu naravno i ekipa iz ozbiljnih fudbalskih liga u Evropi ali uz malo sreće nije nemoguće stići u play-off za ulazak u grupnu fazu Evropa lige.

Isti put u narednoj sezoni imao bi i HŠK Zrinjski da je uspio biti prvak BiH. Zrinjski ima koeficijent 6.250 što je bolje od Sarajeva ali i od armenskog Alashkerta (6.000) pa bi za njih rasplet šampionata u Armeniji u suštini bio nebitan. 

Očekuje nas ljeto prepuno fudbala ali nažalost bez Premijer Lige BiH. Jasno je da će se među navijačima Sarajeva sa posebnom pažnjom pratiti rasplet u prvenstvima Albanije i Armenije, a nova sezona u PLBIH trebala bi početi 1.8.2020. godine. UEFA još nije definisala termine za početak kvalifikacija u Ligi prvaka i Ligi Evrope ali očekuje se da ta takmičenja krenu u prvoj polovini augusta.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.