7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Tokom gostovanja Nobilu stigla poruka sa sadržajem “Čestitam”; Vidović: Teoretski Karadžić ima mogućnost da izađe živ iz zatvora

Anto Nobilo osvrnuo se na presudu generala Blaškića koji je u prvostepenoj presudi dobio 45 godina, ali se Nobilo kaznu kao advokat uspio smanjiti na 9 godina.

„Hag je bio na početku, tek je počeo bildati“, kazao je Nobilo uporedivši sa današnjom presudom te dodao „To je bio izuzetak, meni je žalbeni sud dozvolio da uvedem nove dokaze, a u pravilu se teško uvode novi dokazi. Kada su vidjeli kakvu kvalitetu imaju, dali su mi mogućnost da kroz dvije godine uvodim nove dokaze. Onda smo dobili tu presudu koja je za nas značila oslobađanje. Ovdje mislim da nije moguće, mi imamo podređene Karadžiću koji su osuđeni, a on je vrhovni zapovjednik teško je zamisliti situaciju da su oficiri ispod njega oslobođeni“.

Vasvija Vidović kazala je da je u tom slučaju žalbeni sud ustanovio povrede prava optuženog. Podvukla je paralelu između Karadžićeve odbrane koja također traži objelodanjivanje dokumenata te traže fer suđenje. Nadaju se istom ishodu.

- OGLAS -

„To je jedini detalj iz žalbe koji mene brine, imajući u vidu moje iskustvo u haškom tribunalu u predmetu Orić, gdje je susko vijeće žestoko kaznilo sudioca za povredu prava objelodanjivanja“, istakla je Vidović.

Teoretsko Karadžić ima mogućnost da izađe iz zatvora živ, kazala je Vidović.

„Sud je u presudi ocijenio njegovo ponašanje kao izuzetno tokom suđenja. Što znači da postoji šansa za smanjenje trećine kazne. Ako dobije doživotnu, trećine nema, što žrtve očekuju“, rekla je Vidović.

Nobilo se vratio na suđenje u slučaju Blaškić te je kazao da je Vidović također bila uključena u to kazavši da je bila suprotnoj strani. Pohvalio je njen rad, ovim riječima:

„Moja je procjenja bila da ona upravlja Tužilaštvom u mom predmetu. Oni su oblikovali pravilo, u sudnici su zastupali, ali su mogli pucati samo sa municijom koju bi im dala gospođa Vidović i o njoj su ovisili. Nju smo procijenili da je ona ključna osoba u našem predmetu“, istaknuo je Nobilo.

Upitani zbog čega je prenos suđenja odgođen za pola sata, Nobilo je kazao:

„Moguće je da žele ponoviti ono što se Praljku desilo“, a Vidović se nadovezala riječima „Ja isto mislim da je iz sigurnosnih razloga“.

Žrtve prema riječim Nobila nikada neće dobiti istinku satisfakciju bez obzira na broj godina koliko bi Karadžić dobio.

„Na neki način, ako je osuđen na genocid, ako je osuđen na doživotnu to je najveća kazna. To onda žrtve shvataju kao neku pravdu. Sve je to sa pravne strane teže. Ujedno je to crno- bijeli svijet, jer jedni će reći da je heroj, a jedno da je zločinac. Svaka presuda ima za cilj da krivca stekne pravedna kazna“, kazao je Nobilo.

Osvrnuli su se i na izuzeće sudija. Te su prokomentarisali i nove sudije. Između ostalog komentarisali su i izjave svjedoka genodica da je dokazan genocid, ali ne i njena namjera.

„Svako kazneno sjelo sastoji se od subjektivnog i objektivnog djela. Subjektivno djelo kod genocida je ta genocidna namjera. Određena likvidacija stanovništva, velike patnje stanovništva, moraju biti počinjene sa genocidnom namjerom. Bez nje nema genocida“, kazao je Nobilo.

 Tokom gostovanja Nobilu je na mobilni stigla i poruka u kojoj stoji: ČESTITAM. U studiju se raspravljalo o sadržaju poruke, ali bez zaključka

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA