15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Kostreš: Srpski nacionalisti mrze Vojvodinu

Kako je istakao, bojkot parlamenta nije pravo rješenje, jer time poslanici i odbornici sebe onemogućavaju da se bore i da urade nešto konkretno. Mi moramo pronaći način kako ćemo se boriti u tom parlamentu, kazao je Kostreš gostujući u emisiji „Kontrasti“ televizije Al Jazeera Balkans.

Borba za demokratiju iz parlamenta

On je naveo da je SNS najodgovornija za paralizu parlamenta, za onemogućavanje rada parlamenta, u čemu se LSV slaže sa ostatkom opozicionih stranaka. Međutim, razlika je u taktici borbe. Istakao je da su poslanici LSV učestvovali na sjednici Skupštine Srbije na kojoj je gost bio slovenački predsjednik Borut Pahor zbog poštovanja prema njemu i Republici Sloveniji, a ne zato što podržavaju vladajuću koaliciju. S druge strane, poslanici LSV su podnijeli dva prijedloga za Vojvodinu, od kojih je jedan prijedlog Zakona o finansiranju Vojvodine koji je ustavna kategorija ali još uvijek nije donijet.

- OGLAS -

” Taj prijedlog zakona kada bude bio mi ćemo ući u Skupštinu. Ako bude bio. Ako ne bude bio, mi nećemo ući unutra. Nas interesuje Vojvodina, nas interesuje status Vojvodine i mi hoćemo za taj status da se borimo. Ukoliko ne dobijemo mogućnost da se za to borimo, nas neće biti unutra. Mi se oko taktike ne slažemo da li trajno bojkotovati parlament ili pokušati da kroz parlament uspostavimo opet neke mehanizme u kojima ćemo uspjeti da pokažemo i građanima Srbije i svima ostalima da oni nisu u pravu. Definitivnim izlaskom iz Skupštine definitivno ograničavamo sebe i na taj način opozicija i samu sebe diskvalifikuje. Mi moramo pronaći način kako ćemo se boriti u tom parlamentu” – istakao je Kostreš.

“Mi ne bi izašli iz parlamenta da ne smatramo da je situacija neodrživa, da se vrijeđa parlamentarizam, da je nemoguće funkcionisati. Potpuno se slažem sa time. Ali, šta ćemo ukoliko uđemo u redovne izbore u maju sljedeće godine, da li ćemo mi godinu dana dozvoliti da ovaj parlament tako funkcioniše? Mi mislimo da uvijek možemo izaći, ali moramo da probamo da se borimo da pronađemo drugačiji način” – dodao je.

Narodna poslanica Demokratske stranke Maja Videnović izrazila čuđenje zbog izjave Nenada Čanka da je jako loše što opozicija bojkotuje parlament Srbije, zbog toga što se time urušava institucija. Kostreš je napomenuo da je u nastavku Čankove rečenice bilo da ako ne radite u institucijama, onda se borite na ulicama, a ako se borite na ulici onda dolazite u građanski rat. 

Kostreš je istakao i da je LSV sa DS učestvovala u petooktobarskim promjenama i da može da bude sagovornik u razgovorima, ali ako neko planira da napravi novi 5. oktobar onda o tome treba da se izađe i razgovara. 

LSV može da bude sagovornik u razgovorima na koji način ćemo se boriti protiv aktuelne vlasti. Bojkot institucija i ignorisanje institucija i pokušaja da se kroz institucije ne borite vam daje drugo rješenje, a drugo rješenje je borba vanparlamentarnim sredstvima. Vanparlamentarna sredstva su demoinstracije. Nažalost do sada te demonstracije nisu potresle vlast i mi moramo ili da idemo u radikalnije demonstracije, što znamo svi kuda vodi – istakao je Kostreš.

Pitanja bez odgovora

Generalni sekretar LSV je rekao da Liga ne pristaje da se svrstava između dvije strane – opozicije koja je naziva kvaziopozicijom i vlasti koja je naziva žutim lopovom. Kako kaže, LSV nije zvanično donijela odluku o učešću na protestima zato što je niko nije ni pozvao, ali i zato što se ne zna za šta se tačno zalažu organizatori protesta.

” Funkcioneri, članovi i simpatizeri LSV su na protestima, vojvođanske zastave su na protestima, bore se za slobodu vojvođanske zastave u svim mjestima u Vojvodini. Ako LSV institucionalno uđe u protest, mi želimo da znamo, pored toga što se borimo za demokratizaciju društva, što je nesporno, da li idemo u pravcu evroatlantskih ili evroazijskih integracija, koji su naši stavovi prema Kosovu, prema Rusiji, prema autonomiji Vojvodine, prema regionu. To su sve pitanja za koja ne možemo da kažemo reći ćemo kasnije. Napravili smo grešku sa DOS-om, kada smo se okupili da srušimo diktatora i onda ćemo reći kasnije šta je bilo, pa smo vidjeli šta je bilo. Nije bilo ništa. Znači, moramo jasno i precizno da kažemo šta je “– napomenuo je Kostreš.

Maja Videnović je na to rekla da nijednoj stranci, udruženju, pokretu, ni građaninu ne treba nikakav formalni poziv, dokument, odluka da bi učestvovao u protestima. 

“Svi su se okupili i rekli: Ljudi, da bi imali šansu da ova zemlja u nekom trenutku bude demokratska, evropska država, ovo su neophodni uslovi da bismo uopšte omogućili ljudima da se razlikuju da li će da podrže Bojana ili mene. O tome se radi “– dodala je. 
 
Na to ju je Bojan Kostreš upitao da li svi učesnici u protestu smatraju bez uslova da Srbija treba da bude evropska zemlja, ali nije dobio odgovor. 
 
Ne smije vojvođanska zastava nikome da smeta
 
Kada su u pitanju prošlonedjeljni protesti u Novom Sadu i uvrede koje su izrečene u posljednje vrijeme, Kostreš je rekao da je strašno kada se predstavnici građanske opcije svađaju, a da je „još strašnije kada neko koga smatrate za saveznika dođe pa vrijeđa ljude u Novom Sadu“.

 
“Ako uvrede stavimo sa strane, suština je u vojvođanskoj zastavi. Ne sme vojvođanska zastava nikome da smeta, to je ustavna kategorija. U Ustavu Republike Srbije piše da Vojvodina ima svoj grb i zastavu, koje Skupština Vojvodine definiše svojim Statutom. Skupština Vojvodine je svojim Statutom definisala koja je vojvođanska zastava “– naglasio je i dodao:
 
” Srpski nacionalisti napadaju sve ono što je različito i napadaju i Vojvodinu i vojvođansku zastavu, ne zato što je se boje, nego zato što je mrze. Zato što žele da naprave da Srbija bude krompir i da svi budu jednaki. Zato Liga traži treći put, zato što mi ne priznajemo da budemo utjerivani u dvije strane. Građanska smo priča i uvijek ćemo se boriti za slobodu” – zaključio je Bojan Kostreš.
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA