7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Veliki broj državljana Hrvatske na biralištu u Sarajevu: Nada u pozitivan odnos prema BiH

Hrvatski državljani s pravom glasa i učešća na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj koji žive u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od sedam sati jutros pristižu na birališke kako bi obavili svoju građansku dužnost, javlja Anadolu Agency (AA).

Birački proces se odvija u Srednjoj ekonomskoj školi u Sarajevu, a građani u velikom broju pristižu na glasanje koje će moći obaviti na šest biračkih mjesta, koliko ih ima u Sarajevu, kako bi dali glas jednom od 11 kandidata za novog predsjednika ili predsjednicu Hrvatske.

Među onima koji su glasali za jednog od kandidata za šefa hrvatske države je i Vinko Tomičić iz Hrvatske koji živi u Sarajevu.

- OGLAS -

“Ja sam principijelan čovjek i vrlo mi je jasno za koga ću glasati. Znam unaprijed za koga ću glasati. Nemam nikakve dvojbe i uvijek glasam za one koji su progresivni, pošteni, iskreni, vrijedni, dobri ljudi, koji su korisni ljudskoj zajednici”, rekao je Tomičić.

Davorin Katavić, istakao je za AA da njegov kandidat onaj koji se zalaže za euroatlansku budućnost BiH.

“Volio bih da bude jedan pozitivan odnos prema BiH koji podrazumjeva s jedne strane i pomoć u njeno uključivanje u euroatlanske integracije, što prije to bolje. Mislim da je budućnost BiH upravo u tome”, kazao je Katavić.

Od 7 pa sve do 19 sati, otvoreno će biti ukupno 6.533 biračkih mjesta, od čega je 6.409 u Hrvatskoj, a 124 u inozemstvu od kojih je njih 44 u BiH.

Uz 19 biračkih mjesta u Mostaru, gdje je i sjedište Generalnog konzulata Hrvatske po brojnosti biračkih mjesta slijedi Vitez u središnjoj Bosni, u kojemu je 10 biračkih mjesta, dok je u Sarajevu šest biračkih mjesta, a četiri biračka mjesta su u Livnu, tri u Tuzli, te dva u Banjoj Luci.

Biračku potporu za petogodišnji mandat traži 11 kandidata. Osim aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović to su Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Dalija Orešković, Katarina Peović, Dario Juričan, Mislav Kolakušić, Dejan Kovač, Ivan Pernar, Nedjeljko Babić i Anto Đapić.

Za pobjedu u prvom krugu izbora potrebno je 50 posto plus jedan glas, a ako nijedan kandidat ne prikupi 50 posto glasova u prvom krugu, 5. januara biće održan drugi krug izbora u kojem će se birati između dvoje kandidata koji su u prvom krugu prikupili najviše glasova.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA