Sport
FK Željezničar obilježava 99. godišnjicu osnivanja Na današnji dan, prije 99 godina, osnovan je najtrofejniji bosanskohercegovački fudbalski klub, sarajevski Željezničar, saopštili su danas iz FK Željezničar.
#

”Željezničar danas slavi svoj 99. rođendan. Na današnji dan, 1921. godine, Željo je odigrao svoju prvu utakmicu u historiji. Bilo je to protiv SAŠK Napretka, koji je tada slovio za jedan od najboljih klubova na teritoriju Bosne i Hercegovine. Ideju o osnivanju Željezničara, mladi željeznički radnik Dimitrije Dimitrijević, koji je rođen i odrastao u centru grada na Mejtašu, u Čekaluši, predložio je već 1920. godine svom kolegi i prijatelju mašinovođi Ludvigu Lepleu. Uz Stjepana Katalinića, oni formiraju inicijativni odbor, iz čijeg jezgra nastaje i prva uprava kluba, na čijem čelu se našao diplomirani inženjer građevinarstva, Austrijanac po rođenju, Mađar po narodnosti, Hinko Tegzeš. U osnivanju svog kluba veliki doprinos dali su svi radnici Željeznica: kupljena je lopta, prva sportska oprema, treniralo se na vojnom vježbalištu Egzercir, izrađena su i obilježja kluba, a djevojke igrača su na majicama izvezle lokomotivu - prvi grb kluba”, istakli su iz FK Željezničar, te kako prenosi Anadolija nadalje iz ovog premijerligaša Bosne i Hercegovine naglašavaju:

”Uz dosta problema sa tadašnjim vlastima 'plavi' su primljeni u Podsavez 19. septembra 1921. godine. Već pomenutu utakmicu sa SAŠK Napretkom, Željo je izgubio 1:5. Jedini strijelac za naš klub bio je upravo Dimitrije Dimitrijević”.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.