1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Nikšić reagirao na izjave Dačića: Ne odlučuje on o tome kakva će biti Bosna i Hercegovina

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić reagirao je na jučerašnje skandalozne izjave ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića izgovorene jučer na Saboru SNSD-a u Laktašima.

Podsjećamo, Dačić je jučer u Laktašima kazao da Bosna i Hercegovina nikada neće biti muslimanska.

– Bosna i Hercegovina nije i nikad neće biti muslimanska, kako to hoće Bošnjaci. Da sad ne pretjerujem, počinjem ličiti na Mileta Dodika – poručio je Dačić.

- OGLAS -

– Siguran sam da gospodin Dačić vrlo dobro zna kako o tome on ne odlučuje, kao što sam siguran da je on potpuno svjestan da ovom bolesnom insinuacijom podgrijava atmosferu netrpeljivosti i sukoba među narodima Bosne i Hercegovine – komentirao je Nikšić za NAP.

Predsjednik SDP-a poručio je da ne spada u grupu onih koji jedva čekaju da reagiraju na bezbrojne izjave koje su građani u Bosni i Hercegovini u prilici slušati, a koje, kako je ocijenio, „svakodnevno plasiraju oni koji žele po svaku cijenu skrenuti pažnju sa svoje nesposobnosti da rješavaju stvarne svakodnevne životne probleme građana.“

Zbog toga, dodao je, često i ne želi reagirati na istupe onih koji ne zavređuju da im se daje na značaju. Posebno je interesantno kako i komšije i susjedi, kaže Nikšić, posežu za zapaljivim izjavama i miješanjem u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine kad god im zatreba za stjecanje poena kod njihovih sljedbenika. Jedna od takvih izjava, ocjenjuje Nikšić, jeste i ona Ivice Dačića da Bosna i Hercegovina neće biti muslimanska.

– E zbog toga mu želim odgovoriti – rekao je Nikšić.

– Bosna i Hercegovina nikada neće biti samo muslimanska, kao ni samo srpska ili samo hrvatska. Bosna i Hercegovina će, usprkos svima onima kojima je trn u oku i koji prizivaju njen nestanak, a na radost svi njenih građana, biti i muslimanska i srpska i hrvatska i svih onih njenih građana koji se izjašnjavaju drugačije, baš onako kako su to postavili antifašisti 1943. godine na zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić-Gradu.

Predsjednik SDP-a Bosne i Hercegovine kaže da duboko vjeruje kako većina Bošnjaka i ne želi da Bosna i Hercegovina bude samo muslimanska, kao što je, dodao je, siguran da najveći broj Srba i najveći broj Hrvata uopće ne želi Bosnu i Hercegovinu samo za sebe.

– Vjerujem u građane naše zemlje i siguran sam da će znati prepoznati i odbaciti pokušaje zametanja novih kavgi među narodima Bosne i Hercegovine koji su baštinili i koji će zauvijek baštiniti antifašističke vrijednosti.

Svi građani u zemlji su braća i sestre po majci Bosni i Hercegovini, tri naroda jedna – duša, rekao je Nermin Nikšić, dodajući da sve što građani u Bosni i Hercegovini traže jeste da ih puste na miru “da sami gradimo svoju zemlju za sve nas”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA