15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Nakon presude i kazne od 20 godina: Advokat Radomira Šušnjara najavio žalbu

Dejan Bogdanović, advokat Radomira Šušnjara, koji je danas pred Sudom Bosne i Hercegovine proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na 20 godina zatvora, najavio je žalbu u ovom predmetu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Prirodno da će se u slučaju ovakve presude odbrana žaliti. Najavljujemo žalbu. Vidjeli ste iz obrazloženja presude da je Sud na osnovu indicija zapravo utvrdio povezanost djelovanja s ratom što ova odbrana smatra vrlo neobičnim”, poručio je Bogdanović.

Očekuje pismeni otpravak pa da vidi na šta je Sud mislio.

- OGLAS -

“On je osuđen po Krivičnom zakonu bivše države odnosno Krivičnom zakonu SFRJ i po tom osnovu dobio 20 godina. To je maksimalna kazna”, dodao je Bogdanović.

Radomir Šušnjar zvani “Lalco”, tereti se za sudjelovanje u ratnom zločinu kada su u kući, u Pionirskoj ulici u Višegradu, prisilno zatvorene i zapaljene osobe bošnjačke nacionalnosti sa područja Višegrada.

Optužnica tereti Radomira Šušnjara da je za vrijeme oružanog sukoba i rata u Bosni i Hercegovini, između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske, na području općine Višegrad 14. juna 1992. godine ili približno tog datuma, u večernjim satima, zajedno sa Milanom Lukićem i Sredojem Lukićem, kao pripadnicima paravojne formacije, naoružani automatskim puškama, a on i nožem, učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine stanovništva, na način da su došli u privatnu kuću u kojoj su prethodno dovedeni civili bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik, te uz prijetnju otuđili novac, zlato i druge dragocjenosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA