11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Mladi YouTuber za Face: Volim ovo raditi i radit ću koliko me god zdravlje bude služilo!

U Bosni i Hercegovini imamo sve više onih koji se kreću baviti ovim „poslom“, neki iz dosade, neki iz ljubavi. No, malo je onih koji se danas ‘probiju’ te sebi trasiraju put ka uspjehu. U ovom „poslu“ potrebno je vremena, ali i truda te je potrebno dopasti je publici, za šta treba biti orginalan.

Današnji sagovornik itekako se dopada svim uzrastima, a on je na YouTube-u poznat kao LIL BROX. Njegovo pravo ime zapravo je Bilal Brajlović.

20-ogodišnji nekadašni fudbaler danas se posvetio YouTube sceni, te svakodnevno pridobiva nove sljedbenike na nadruštvenim mrežama. Od fudbala do Youtubera, saznajte kako.

- OGLAS -

Čitav svoj život sam trenirao fudbal i nisam bio loš, nimalo (smijeh). Poslije utakmice protiv Atletico Madrida (Liga prvaka do 19 godina), inače historijski uspjeh u bh. fudbalu, prešao sam u Čelik. Tu sam se povrijedio i operisao sam meniskus“, kazao je Bilal.

Nakon kraće pauze, Bilal se pokušao vratiti fudbalu, ali…

Počeo sam se malo provoditi, izlaziti… A, to ne ide sa fudbalom…

Svoj prvi vlog počeo je snimati na maturi na nagovor svojih školskih prijatelja. Za šest mjeseci izbacio je pet klipova, ali danas ih redovnije snima. No, on ima jedan cilj, a to je dopasti se svojim pratiteljima.

Klip izbacim jednom 1-2 puta sedmično, to i nije toliko aktivno. Pokušavam da mi klipovi budu što zanimljiviji i to je jedini razlog što nisam aktivniji. Smatram da je bolje izbaciti jedan video sedmično, ali da je zanimljiv, nego svaki dan ili svaki drugi, a pri tom da ne budu zanimljivi“, rekao nam je mladi Youtuber.

Na pitanje kako je biti YouTuber, Bilal nam je rekao:

Iskren da budem, u jednu ruku je prelijepo biti Youtuber, a u drugu je bas teško. Lijepo je kada vam priđu i traže da se slikaju sa vama, kad dobijete poruke podrške… Sa druge strane nemate privatnosti, ne možete stići pogledati poruke, a ne da odgovorite na njih

Ako ste mislili da je lako biti YouTuber i da je to čas posla, prevarili ste se. Nije to samo snimanje klipa.

Da bi se kvalitetan video snimio, potrebno je da snimite video, izeditujete (uredite), uploadujete (objavite, učitate), to sve oduzme previše vremena. Teško je, ali to je jednostavno zanimacija koja se pretvorila u posao i drago mi je zbog toga“, smatra on.

Iako je mlad, za deset godina vidi se i dalje u istom poslu, jer kaže nije interes, već ljubav.

Iskreno nisam ovdje zbog novca. Inače Youtuberi čim uzmu neki keš odustanu od YouTube-a, nastave samo reklamirati na Instagramu. Ja ovo jednostavno volim raditi i radit ću koliko me god zdravlje bude služilo“.

Kao i svi mladi i on ima uzore kada je u pitanju YouTube scena.

Vitaly je najbolji uzor što se tiče YouTube scene, broj 1 ubjedljivo.Pratim dosta stranih Youtubera. Što se tiče balkanske scene Kimi's Life nije loš. Najbolji je bio Gastozz ubjedljivo, krivo mi je što ne snima više“, smatra on.

Od YouTube scene se i ne može živjeti na Balkanu.

Što se tiče zarade od YouTube-a u BiH je smiješna. Pregledi donose novac, a to je baš malo u našoj državi. Youtuberi kod nas žive od sponzora.Tako da se može živjeti lijepo. Neki youtuberi uzimaju fin novac od live streamova“, kaže.

Njegova publika najčešće je populacija mladih od 18 godina do 24  godine. No, ima onih nešto starijih do 30 godina koji Billija prate. Mlađa ‘raja’ također su njegovi sljedbenici, ali njih je najmanje. Ipak, Billy kaže da će njegov najveći uspjeh biti:

Ja ću smatrati da sam uspio onda kada budem mogao sebi priuštiti stan ili auto od novca od YouTubea

A za sve mlade za kraj poručio je:

Živite život što ljepše. Na sve recite „da“ (do neke granice, naravno). Jednostavno, živite dok ste mladi, da se ne bi kajali kad ostarite za propuštenim prilikama

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA