1 C
Sarajevo
19.04.2024

Kako se pravilno pere: Nosite li i vi zapravo prljav donji veš?

Ukoliko iz nekog razloga veš ne možete prati na višim temperaturama, dr. Ackerly predlaže dodavanje antibakterijskih sredstava namijenjenih pranju rublja koji uništavaju do 99 posto bakterija 

Preniske temperature ne unište sve bakterije na gaćicama i one zapravo nakon pranja nijesu sasvim čiste, a ponovno se stavljaju na najintimniji dio tijela. “Izgleda da mnogi ljudi nose prljav donji veš, iako su uvjereni da je opran i čist”, tvrdi dr Lisa Ackerley. Kaže da je pranje klasičnim načinom u mašini za veš često pogrešno, ukoliko temperatura pranja nije dovoljno visoka. 

Takođe, ona smatra da donje rublje koje se pere na nižim temperaturama nikako ne bi trebalo prati sa drugim stvarima. “Svako pranje gaća na temperaturi nižoj od 60 stepeni neće ubiti bakterije. Nikako ne perite donje rublje sa kuhinjskim krpama i peškirima na nižoj temperaturi, jer takve krpe ne želite blizu svoje kuhinje”, pojasnila je dr. Lisa Ackerley.  

- OGLAS -

Ukoliko iz nekog razloga veš ne možete da perete na višim temperaturama, dr. Ackerly predlaže dodavanje antibakterijskih sredstava namijenjenih pranju rublja veša koji uništavaju do 99 posto bakterija, prenosi Mirror. 

Kod sasušenih mrlja na donjem vešu koje nogu nastati tokom menstrualnog ciklusa, moće pomoći hidrogen. Prvi korak u postupku uklanjanja mrlja je pranje veša u hladnoj vodi, a potom se na umrljane dijelove nanosi hidrogen. Nakon toga se gaćice operu uobičajeno u mašini ili na ruke, savjeti su to britanske blogerice Rosie, a otkrila ih je na svojem blogu ‘Brush By Four Nine’. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA