-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Kako inspektori provjeravaju lažne diplome

Prvi korak ka provjeri bilo koje diplome je podnošenje zahtjeva za provjeru nadležnoj inspekciji.

Povod za ovo istraživanje su najavljene “kolektivne” provjere svih diploma iz pojedinih institucija. U javnosti se najviše govorilo o provjeri koju je najavio sekretar Službe za zajedničke poslove državnog Parlamenta Kenan Vehabović.

U mišljenju o najavljenoj kontroli Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH je navela da se generalizacijom, odnosno provjerom svih diploma, ugrožava pravo na privatnost onih koji imaju regularno izdate diplome. Zbog toga su naveli da se mogu provjeravati samo sumnjive diplome. S druge strane Ombudsmeni BiH u svom mišljenju navode kako su nosioci podataka, odnosno vlasnici diploma javni službenici, te da provjera njihovih diploma predstavlja javni interes, koji treba preovladavati nad privatnim.

- OGLAS -

– Treba znati da nadležnost nad provjerom diploma u FBiH imaju kantonalne uprave za inspekcijske poslove, prema mjestu u kojem se nalazi obrazovna ustanova koja je izdala diplomu. Nakon što zaprime prijavu, inspektori provjeravaju matične knjige obrazovne ustanove u kojoj je sumnjiva diploma izdata. Međutim, ne provjerava se samo da li je sporna diploma upisana u matične knjige, jer se u određenom broju slučajeva dešava da su i nelegalno stečene diplome uredno evidentirane. Postoje i drugi dokazi o obavljenom školovanju, kao što su uplatnice za upis godine, uplatnice za izlazak na ispit, kao i za druge namjene, kao što su usluge bioblioteke, studentske organizacije i slično, odnosno dokazi o plaćanju drugih taksi koje je potrebno izmiriti kako bi se uopće moglo upisati u određenu obrazovnu ustanovu. Ukoliko primjete bilo šta sumnjivo prilikom provjere validnosti diploma, inspektori sačinjavaju zabilješku, te o svemu obavještavaju nadležno tužilaštvo, jer je nelegalno izdavanje diploma krivično djelo – pojasnili su nam naši izvori proceduru provjere.

Pod “udar” inspektora može doći bilo koja obrazovna ustanova. Međutim, u posljednje vrijeme najčešće se govori o diplomama koje izdaju ustanove za obrazovanje odraslih, odnosno one koje obavljaju prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju kadrova.

– Prvo bi organi uprave, odnosno institucije koje žele da provjere diplome svojih uposlenika, trebale same pregledati dosjee uposlenih, a sve sumnjive diplome proslijediti nadležnim inspekcijskim organima prema mjestu nadležnosti – objašnjavaju nam u jednoj od inspekcija.

Međutim, kako smo uspjeli saznati, od svih “masovnih” provjera diploma, nadležnim kantonalnim inspekcijama još nije upućen nijedan zahtjev za provjeru.

Predstavnici federalnih ministarstava obrazovanja i nauke i pravde već održavaju sastanke vezane za izradu strateškog dokumenta s ciljem valjane provedbe revizije diploma u Federaciji BiH. To je za Faktor nedavno potvrdila Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja i nauke. Dodaje kako su i kantonalna ministarstva obrazovanja dala podršku inicijativi za reviziju diploma.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA