15 C
Sarajevo
28.03.2024

Ambasador Field: Britanija podržava napredak i prosperitet BiH pa i u umjetnosti

Izložba “Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran”, u čijem su fokusu žene, otvorena je večeras u Muzeju savremene umjetnosti RS-a u Banjoj Luci.

U pitanju su radovi 14 najznačajnijih britanskih umjetnica, dobitnica Tarnerove nagrade, predstavnica Velike Britanije na Venecijanskom bijenalu i članica grupe Young British Artists, u neobičnom dijalogu sa 12 umjetnica iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti RS-a, različitih generacija, od savremenih mlađih umjetnica, umjetnica srednjih generacija i onih koje pripadaju umjetnosti iz vremena Jugoslavije.

Britanski ambasador u BiH Matthew Field izrazio je podršku nastavku saradnje na polju umjetnosti te da savremena umjetnička djela posmatračima pružaju priliku da ih sagledaju iz više uglova i pronađu paralele sa svojom svakodnevnicom.

- OGLAS -

– Odlična saradnja ‘British Councila’ i Muzeja savremene umjetnosti RS-a je dovela do spajanja kolekcija i imamo priliku da vidimo djela značajnim britanskih i regionalnih umjetnica – podsjetio je on.

Ambasador Field je istakao da je njegova zemlja partner BiH i snažno podržava njen napredak i prosperitet, ali i rad u polju umjetnosti.

I entitetska predsjednica Željka Cvijanović smatra da je ovo sjajan projekt zajedničke umjetničke saradnje.

– Velika je stvar kada imate toliko umjetnica koje dolaze iz Velike Britanije, ali i ovog prostora, da zajedno, kroz svoj umjetnički izraz, pošalju određenu poruku, a posebno je važno da je to upriličeno za 8. mart – rekla je Cvijanović.

Izložba u Banjoj Luci nazvana je po djelu jedne od umjetnica Sandre Dukić. Djelo je u kolekciji Muzeja savremene umjetnosti RS-a.

Naziv je ujedno i narodna poslovica, “Cvijet je najljepši kad je neubran”, sa kojom se umjetnica vizuelno duhovito poigrava, želeći da skrene pažnju na radikalnije preispitivanje pozicije žena u društvu.

Poslovica sadrži i određene društvene i kulturološke karakteristike, koje zajedno sa društveno – istorijskim okvirom mogu biti polazna tačka za istraživanje rodnih odnosa ovog podneblja.

Kustoskinja izložbe Lana Pilipović izložbu je podijelila u četiri segmenta, i to: „Refleksija”, „Izloženost”, „Rodna tijela” i „Duh”. Ovi segmenti osmišljeni su tako da odražavaju dijalog umjetnica, sličnosti i razlike umjetničkih koncepata, raznovrsnost ženskog izraza – od intimnih, ličnih stavova do percepcije društva u kojem žive, kao i njihov međusobni odnos.

Na izložbi su izložena djela umjetnica: Abigejl Lejn, Antea Hamilton, Kamila Lou, Silia Hempton, Kler Strand, Elizabet Prajs, Džilijan Vering, Helen Čedvik, Laura Oldridž, Lubaina Himid, Madame Jevond, Rejčel Vajttrid ,Sara Lukas, Trejsi Emin, Margareta Kern, Sandra Dukić, Nives Kavurić Kurtović, Irma Markulin, Marija Dragojlović, Svjetlana Salić Mitrović, Kosa Bokšan, Vesna Perunović, Lala Raščić, Borjana Mrđa, Biljana Gavranović, Kata Mijatović.

Izložba “Percepcije” do sada je prikazana u Narodnom muzeju Crne Gore na Cetinju, Galeriji Matice srpske u Novom Sadu i Nacionalnoj galeriji Kosova u Prištini, a poslije postavke u Banjoj Luci njena zadnja stanica u okviru balkanske turneje je Muzej savremene umetnosti u Skoplju.

Nakon izložbi Dejmijana Hersta “Nova religija” i Grejsona Perija “Taština malih razlika” British Council i Muzej savremene umjetnosti RS-a su nastavili saradnju i na ovom projektu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA