12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Ružica Jukić opet pisala ambasadama u BiH: Objasnite pojavu staklenih i gumenih soba

Ružica Jukić, potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) opet je pisala ambasadama Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Ujedinjenog Kraljevstva, Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Holandije i Kraljevine Španije, Uredu visokog predstavnika i Misiji OSCE-a u BiH.

Pismo prenosimo u cijelosti:

– Nakon odgovora ambasada, ali u interesu javnosti i prije svega kolega iz pravosuđa, moram ponovo pitati ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, Savezne Republike Njemačke u BiH, Kraljevine Holandije u BiH i Kraljevine Španije u BiH, OHR i OSCE:

- OGLAS -

Da li su ‘gumene i staklene sobe’ u pojedinim ambasadama u koje se privode nosioci pravosudnih funkcija Bosne i Hercegovine i tu dobivaju naloge koga postaviti na koju funkciju, protiv koga otvoriti ili zatvoriti istragu, koga osuditi u postupku – IZNAD ZAKONA, ISPOD ZAKONA ili VAN ZAKONA?

Dugujete odgovor.

Dugujete ga cijeloj pravosudnoj zajednici, građanima ove države u kojoj bi trebali predstavljati vaše države, a ne uplitati se, diktirati ili, još gore, prisiljavati nosioce pravosudnih funkcija da rade po vašim željama i ciljevima, takvim ponižavajućim metodama.

Ovim mojim javnim obraćanjem i ukazivanjem na tu ponižavajuću pojavu ‘staklenih i gumenih soba’ ja se upravo borim da niko ne bude iznad zakona i pogotovo izvan zakona, a što je očito ova pojava na koju ukazujem, nabrutalniji primjer.

Ponavljanje ispraznih fraza o tome da niko nije iznad zakona nije odgovor na ovakvu zastrašujuću nedemokratsku i nečuvenu pojavu, da se na takav način ambasade postavljaju ne samo iznad, tj. izvan zakona, nego krše svako elementarno ljudsko pravo pojedinaca koji se privodi u staklene i gumene sobe i ponižava njihovo ljudsko dostojanstvo.

Za sada je samo iznad zakona ova osoba koja je pokušala korumpirati predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine i, kao u najboljem Felinijevskom maniru, traži pravdu pred Tužilaštvom Bosne i Hercegovine.

Pravdu na uspješno podmićivanje.

I protiv takve iznadzakonitosti se borim – piše u pismu Jukić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA