6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

“Gradi politiku na poricanju onoga što je učinio njegov prethodnik”: Ruska Federacija odgovorila je na Bidenove riječi o sukobu s Moskvom

Tako je šef Odbora za međunarodne poslove Vijeća Federacije Konstantin Kosačev komentirao govor američkog predsjednika na liniji interakcije s Rusijom, u okviru koje se Washington “bez oklijevanja” namjerava suprotstaviti postupcima Moskve. Prema Državnoj dumi, Bajden pokušava pokazati svijetu da je tvrd predsjednik. Stručnjaci, pak, vjeruju da će Rusija i novo američko rukovodstvo imati produktivna područja interakcije i problematična pitanja.

„Izjava je apsolutno očekivana i predvidljiva, s obzirom na to da Biden svoju politiku (i unutrašnju i vanjsku) temelji na poricanju onoga što je učinio njegov prethodnik. A budući da su demokrati optužili republikance da su previše lojalni Rusiji, jedina mogućnost da se distanciramo od prethodne politike je pooštravanje – barem na nivou retorike “, rekao je senator u intervjuu za RT.

Ranije je američki predsjednik Joe Biden rekao da će se suprotstaviti Rusiji žešće nego njegov prethodnik Donald Trump.

- OGLAS -

“Jasno sam rekao predsjedniku Putinu, na način koji se vrlo razlikuje od mog prethodnika, da su dani kada su Sjedinjene Države popuštale pred ruskim agresivnim akcijama završili”, rekao je Biden u uvodnom govoru u State Departmentu o vanjskoj politici.

Među takvim akcijama spomenuo je “miješanje u izbore”, moguće kibernetičke napade i “trovanje ruskih građana”.

“Nećemo se ustručavati osigurati da ovo ima velike posljedice za Rusiju i zaštitit ćemo vitalne interese naše zemlje i našeg naroda”, dodao je Biden.

Prema Kosačovu, uprkos retorici koju je pokazao Washington, događaji poput produženja ugovora START odvijaju se u stvarnom životu, zajedno sa signalima spremnosti za nastavak rasprave o drugim problematičnim pitanjima barem na nivou stručnjaka.

„Stoga, u ovoj fazi ne bih dramatizirao ovu situaciju, ona se može razvijati u bilo kojem smjeru: od stvarnog pooštravanja američke politike prema Rusiji do njenog prelaska u pragmatičniji kanal, kada emocije postizborne borbe trenutna administracija sa svojim protivnicima popušta ”, smatra Kosačev.

Prema mišljenju senatora, Sjedinjene Države nemaju stvarne osnove za vođenje oštre konfrontacione politike prema Rusiji.

“Optužbe koje Amerikanci pod bilo kojom administracijom iznose u Rusiju dio su američke unutarnje, a ne vanjske politike”, zaključio je.

Zauzvrat je poslanik Državne dume Ruslan Balbek sugerirao da Biden namjerava pokazati svijetu da je tvrd predsjednik koji neće tolerirati neslaganje. Istovremeno, napomenuo je parlamentarac, šef Bijele kuće zamjera Rusiji zbog akcija koje ona nije počinila.

„Očigledno je već obećao Pentagonu da će pred Kongresom održati riječ o dodjeli dodatnih sredstava za borbu protiv Rusije. Više puta su nas pokušavali prepasti i davali su dosta obećanja. Treba napomenuti da su sve ove agresivne izjave bijes zbog vlastite nemoći: Rusija ne odustaje, svojim sankcijama odgovara na najbolnije injekcije sankcija “, rekao je Balbek u intervjuu za RT.

Ranije početkom februara, Rusija i Sjedinjene Države razmijenile su bilješke o završetku internih procedura potrebnih za produženje Ugovora o mjerama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja. Dakle, sporazum o produženju START III za pet godina stupio je na snagu.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova primijetilo je da nisu izvršene promjene ili dopune sporazuma. Kako su naglasile ruske diplomate, produženjem ugovora START osigurano je “očuvanje i dalje funkcionisanje osnovnog mehanizma za održavanje strateške stabilnosti” i međunarodne sigurnosti, uzimajući u obzir posebnu odgovornost dviju najvećih nuklearnih sila.

Pored toga, napomenuli su da je telefonski razgovor ruskog predsjednika Vladimira Putina sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom, koji se održao 26. januara, bio od ključne važnosti za postizanje sporazuma o START III.

Predsjednik Centra za strateške komunikacije Dmitrij Abzalov skrenuo je pažnju na činjenicu da je Bajden rekao da pokušava paralelno sa Moskvom da sarađuje u strateškim oblastima.

„Postoje područja u kojima je moguća interakcija: u slučaju Bidena, ovo je strateška stabilnost, strateška sigurnost, ovo je pitanje vezano za pojedinačne regionalne sukobe, mogu biti pitanja vezana za cijepljenje. A paralelno će biti i problematičnih tema: na primjer, nešto povezano u predstavljanju Washingtona s ljudskim pravima ili s pitanjima vezanim za Ukrajinu “, predložio je stručnjak u intervjuu za RT.

Prema njegovom mišljenju, bit će “relativno mirnih odluka” u jednom smjeru, dok su u drugom moguć prilično rezonantni koraci.

“Istodobno, koliko to postaje očito iz Bidenovih izjava, on nije spreman napraviti nikakve temeljne pauze, nije spreman za sankcije – barem ne još”, smatra Abzalov.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA