5 C
Sarajevo
25.04.2024

Iz Vlade RS tvrde da je Akcioni plan usvojen bez njihove saglasnosti

Iz Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS-a  tvrde da je Vijeće ministara BiH, na jučerašnjoj telefonskoj sjednici, usvojilo Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja Evropske komisije koji je  sastavni dio Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, bez saglasnosti Vlade RS.

“Iako su nadležne institucije RS učestvovale u definisanju i usaglašavanju svih mjera za realizaciju prioriteta iz njihove nadležnosti, Vijeće ministara u tehničkom mandatu je bez saglasnosti Vlade RS usvojio taj akcioni plan”, navodi se u saopćenju iz Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS.

Tvrde da nije tačna informacija da usvojeni dokument sadrži 729 mjera za realizaciju 115 prioriteta Evropske komisije.

- OGLAS -

“Institucije u BiH usaglasile su 691 mjeru od navedog broja, dok je preostalih 38 mjera još uvijek u procesu usaglašavanja koje se odvija u okviru mehanizma koordinacije procesa evropskih integracija. Sve dok se navedene mjere ne usaglase u okviru mehanizma koordinacije, one ne mogu biti tretirane kao sastavni dio Akcionog plana”, navodi se u saopćenju.

Vlada RS, kako dodaju, ostaje posvećena procesu evropskih integracija uz potpuno uvažavanje ustavnih nadležnosti kao i poštovanje usaglašenog mehanizma koordinacije, te pozivaju Vijeće ministara, koji djeluje, kako tvrde, u tehničkom mandatu, da zaustavi praksu usvajanja dokumenata bez saglasnosti Vlade RS.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA