17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Općina Centar će nastaviti sa podrškom projektima za štićenike Doma na Bjelavama

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo, zajedno sa dopredsjedavajućom Vijeća Irom Adilagić, posjetio je Kantonalnu javnu ustanovu „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ na Bjelavama, gdje su sa direktorom Doma Tarikom Smailbegovićem razovarali o saradnji i podršci projektima koje realizuje ova kantonalna javna ustanova za dobrobit svojih štićenika.

– Općina Centar nam je dala na korištenje stan od 80 kvadrata u Ulici maršala Tita u koji smo prošle sedmice smjestili naših šest mladih štićenika zajedno sa starateljima. Općina je također izdvojila 30.000 KM za renoviranje ovog stana gdje su zamijenjeni podovi, uređeni zidovi, te stolarija. Sada nam je potrebna pomoć Općine Centar da nam se obezbijedi korištenje ovog prostora po povoljnim uslovima. Imamo ponudu Općine Centar da nam ustupi i drugi stan u Vrazovoj ulici gdje smo već našli donatora za obnovu – objasnio je Smailbegović.

Predsjedavajući Đozo je, kao član nekadašnje Komisije Općinskog vijeća Centar za stambene poslove, podržao ideju da se ove stambene jedinice ustupe na korištenje za potrebe štićenika Dječijeg doma na Bjelavama.

- OGLAS -

Drugi projekt o kome je razgovarano je organizovani prijevoz 14 djece sa poteškoćama u razvoju do Javne ustanove Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“.

Ovom prilikom je također razgovarano i o stipendijama za srednjoškolce i studente gdje je upućena inicijativa da se djeca bez roditeljskog staranja uvrste kao zasebna kategorija u pravilnik o stipendiranju.

– Kabinet općinskog načelnika Srđana Mandića i Općinsko vijeće Centar će nastaviti sa svesrdnom podrškom ovoj instituciji i trudit ćemo se da se ova saradnja unaprijedi. Svi danas navedeni projekti imaju punu podršku naše administracije zbog dobrobiti ove djece koja nemaju roditeljskog staranja – kazao je Đozo.

Općina Centar je prošle godine izgradila i ciciban dječije igralište u dvorištu Doma na Bjelavama koje djeca svakodnevno koriste, posebno tokom pandemije koronavirusa, saopćeno je iz Općine Centar.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA