15 C
Sarajevo
28.03.2024

Medicinski fakultet u Sarajevu: Ne radimo obdukcije preminulih od korona virusa

Prije nekoliko godina u okviru Medicinskog fakulteta osnovan je Institut za sudsku medicinu, a od 25. marta nije se postupilo po naredbi Tužilaštva Kantona Sarajevo da se izvrši obdukcija preminule Advije Kanlić, kod koje je nakon smrti potvrđen virus korona.

Iz Medicinskog fakulteta navode da njihov profesor sudske medicine /Nermin Sarajlić/, koji obavlja obdukcije i obavlja ih kod zaraženih od infektivnih i ozbiljnih bolesti, nema ni adekvatnu salu, ni opremu za dezinfekciju, ni opremu za ventilaciju, kao ni neophodnu pilu za kosti sa vakuumskom komorom, čak ni kvalitetnu masku za lice, a kamoli ostalu skupu opremu koja je neophodna i koja ne štiti samo obducenta, nego i cijelu okolinu.

“U cijeloj BiH ne postoji nijedna jedina sala koja bi zadovoljila barem minimum propisanih kriterijuma za bezbjedno obavljanje obdukcija umrlih od virusa korona. Postoje standardna uputstva i spiskovi potrebne opreme Svjetske zdravstvene organizacije i brojnih drugih cijenjenih institucija. Od svega tamo nabrojanog mi nemamo ništa”, navedeno je u saopštenju.

- OGLAS -

Iz ovog fakulteta ističu da nemaju ni dovoljno ovlaštenih sudskih vještaka, te da ih je u Federaciji BiH /FBiH/ samo sedam, od čega na Medicinskom fakultetu svega jedan.

Oni navode da je bilo novca da se bolnice pripreme i opreme kako bi rizik bio smanjen na razumnu mjeru.

“Za našu obdukcionu salu novca, nažalost, nema i mi to razumijemo jer je sada mnogo važnije čovjeku spasiti život nego pokazati od čega je tačno umro. I mi ostali ljekari se izlažemo svakodnevnom riziku u doba pandemije, ali to je posao koji smo odabrali. Međutim, svi mi, a i to je naš posao, znamo procijeniti rizike i očekivanu korist onog što radimo”, napominju doktori Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Obdukcije su, navode doktori, potrebne ne samo radi porodica i eventualnih sudskih procesa, nego i zbog razumijevanja bolesti i napretka u liječenju.

“Sa druge strane, rizik od obdukcije umrlog od respiratorne infekcije, između svega ostalog, zbog potrebnog otvaranja pluća, čime se oslobađaju preživjeli virusi, značajan je i ne može se bez skupe opreme ograničiti na salu u kojoj se izvodi obdukcija”, ukazano je u saopštenju.

Iz Medicinskog fakulteta u Sarajevu napominju da uz sve mjere predostrožnosti, a bez potrebne opreme, postoji vjerovatnoća da će virus “pobjeći” van sale i zgrade.

“I šta onda? Mi se bavimo liječenjem, ne ubijanjem”, poručili su sa sarajevskog Medicinskog fakulteta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA