20 C
Sarajevo
29.03.2024

IRC stigao u Bihać, pomagat će migrantima koji ne borave u centrima

 
Međunarodni odbor za pomoć (IRC) nova je humanitarna organizacija koja će raditi na području Unsko-sanskog kantona, a fokus rada bit će im pomoć migrantima koji ne borave u privremenim prihvatnim centrima.
 

Pored podrške, namjera im je pružiti adekvatne informacije migrantima, te ih povezati s međunarodnim organizacijama.

– Mi bi željeli da im te informacije damo na jeziku koji oni govore te da im pružimo i psihosocijalnu podršku koja im je neophodna u tom trenutku. Najveću pažnju bi usmjerili na najugroženije, a to su djeca bez pratnje i problematične porodice – kazao je regionalni direktor IRC-a za Evropu Stefan Lehmeier na sastanku s kantonalnim premijer Mustafom Ružnićem.

Ružnić je informirao goste o problemima s kojim se suočavaju skoro tri godine.

- OGLAS -

Najveći problem je, kako je istakao, nedostatak koordinacije svih učesnika u procesu. Dodao je da moraju biti svjesni svih nelogičnosti i poteškoća na koje naiđu na terenu, upravo zbog situacije sa kojom se USK suočava.

Istakao je da su komunicirali s novoizabranim ministrom sigurnosti te da bi naredne sedmice mogli imati sastanak.

– Već je održana jedna sjednica koordinacionog tijela. Raduje nas što je na prvo mjesto postavljena sigurnost, zašto smo se najviše borili u proteklom periodu – rekao je Ružnić.

Namjera IRC-a, humanitarne organizacije koja se finansira privatnim donacijama iz Evrope i Amerike, jeste da s radom počne u februaru. Trenutno su u procesu registracije i formiranja tima ljudi koji će s njima raditi.

Video: 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA