7 C
Sarajevo
25.04.2024

Članovi Trumpovog kabineta odlaze zbog nasilja u Kongresu

Sekretarka za obrazovanje Betsy DeVos druga je članica Trumpovog kabineta koja je u četvrtak podnijela ostavku poslije nereda u Kongresu.

U pismu ostavke, DeVos je optužila Trampa za podsticanje tenzija u nasilnom napadu na sjedište američke demokratije, piše Glas Amerike.

“Uticaj vaše retorike je nesumnjiv i to je za mene promijenilo situaciju”, navela je DeVos.

- OGLAS -

Prethodno je ostavku podnijela i Elaine Chao, sekretarka za saobraćaj. Ona je prva među Trumpovim članovima kabineta podnijela ostavku zbog opasne situacije kada je rulja upala u američki Kapitol.

Chao, supruga lidera senatske većine Mitcha McConnella koji je Trumpov blizak politički saradnik, izjavila je da je duboko uznemirena zbog nasilja u srijedu koje je podstakla Trampova retorika.

“Naša zemlja je juče iskusila traumatičan događaj koji se potpuno mogao izbjeći, kada su predsjednikove pristalice upale u Kapitol poslije mitinga na kome je govorio”, saopštila je Čao. “Kao što je sigurno slučaj sa mnogima od vas, to me je duboko uznemirilo i jednostavno ne mogu da to prevaziđem”.

Bivši šef osoblja Bijele kuće Mick Mulvaney ranije je saopštio da podnosi ostavku kao specijalni izaslanik za Sjevernu Irsku i rekao da drugi zvaničnici administracije razmišljaju o tome da podnesu ostavke.

“Ne mogu da ostanem”, izjavio je Mulvaney za CNBC. “Oni koji su riješili da ostanu, a razgovarao sam sa nekima od njih, riješili su to jer brinu da bi predsjednik mogao da umjesto njih postavi nekog mnogo goreg.”

Bezbjednosni propusti

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi pozvala je šefa policije Kapitola, Stivena Sunda, da podnese ostavku nakon što federalna policija zadužena za zaštitu Kongresa nije uspjela da spriječi pristalice republikanskog predsjednika Donalda Trumpa da upadnu u zgradu.

Sund je ostavku podnio u četvrtak.

Pelosi je takođe izjavila da će Paul Irving, glavni zvaničnik Predstavničkog doma zadužen za bezbjednosna pitanja, protokol i administraciju, podnijeti ostavku. Irving je bio na tom položaju od januara 2012.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA