15 C
Sarajevo
28.03.2024

U Novom Pazaru nakon učenja ezana za akšam sa munara se čuju salavati i tekbiri

U Republici Srbiji na snazi je vanredno stanje, a zbog policijskog sata i u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa COVID-19 na snazi je odluka Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZS) kojom se džematlijama onemogućava odlazak u džamije radi obavljanja dnevnih namaza.

Jedna od odluka sandžačkog Mešihata Islamske zajednice u Srbiji je i da se nakon učenja ezana za akšam sa munara džamija oglašavaju salavati i tekbiri.

Zamjenik muftije sandžačkog mr Muhamed ef. Demirović za Anadoliju objašnjava da je takva odluka donijeta s ciljem da se vijernici dodatno podstaknu na donošenje salavata na Poslanika Muhammeda s.a.v.s., da zikre i u svojim domovima mole da Allah dž. š. spusti svoju milost, kako bi se prevazišlo trenutno stanje i pandemija virusa COVID-19 završila sa što manjim posljedicama.

- OGLAS -

“Sa munara džamija se ezanom oglašava i dalje vrijeme namaza. Namaz u džamiji obavljaju imam i mujezin. Nakon ezana za akšam oglašavanje salavata i tekbira sa munara sprovodi se već danima. To su posebne riječi koje imaju poseban značaj kod Stvoritelja svih svjetova, kojima se izaziva milost Boga prema ljudima, cjelokupnom čovječanstvu i svim njegovim stvorenjima. Tako se podstiču šire mase da upućuju dovu kako bi svi zajednički molili da Allah dž. š. spusti milost na sve nas, pomogao nam da korigujemo sebe i kako bi se promijenilo ovo i sveukupno naše stanje”, rekao je zamjenik muftije sandžačkog mr. Muhamed ef. Demirović.

Demirović je dodao i to da vjera zahtijeva od čoveka da se ponaša odgovorno u skladu sa situacijom. Objašnjava da je vjernicima danima pojašnjavao da uputstva i mjere nadležnih organa nisu obavezujuće samo sa državnog nivoa, već su obavezujuće i sa aspekta vjere.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA