7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Očekivao sam ostavku, Bogunić je časna i poštena, imali smo različita mišljenja o nekim pitanjima

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković (NiP) kazao je za „Dnevni avaz“, komentirajući ostavku ministrice Zinete Bogunić, koju je Narod i pravda delegirala na tu poziciju, da je očekivao sličan scenarij.

– Ili sutra ili u ponedjeljak imat ćemo više informacija. Razgovaram ne samo s ministricom Bogunić nego s mnogima. Također, u razgovorima nemam isto mišljenje o nekim temama, ne samo s Bogunić nego i s premijerom Fortom i drugim ministrima. Ipak, mislim da dobro sarađujemo i zadovoljan sam saradnjom i s ministricom Bogunić, a imamo pravo da neke stravi ne vidimo isto. Čak cijenim ljude koji imaju drugačija mišljenja – kazao je Konaković.

Jeste, ističe, desila se eskalacija, odnosno izmjene Zakona o visokom obrazovanju koje se tiču Medicinskog fakulteta.

- OGLAS -

– SDA putem sastava Nastavno-naučnog vijeća potpuno kontrolira Medicinski fakultet. Paradoks je da kliničari s KCUS-a potpuno kontroliraju Medicinski fakultet, odakle su otjerani mnogi profesori, jer ne rade na KCUS-u. A u zakonu piše da je jedina nastavna baza KCUS. Dakle, ako radite u Domu zdravlja, Općoj bolnici…, ne možete biti profesor na Medicinskom fakultetu, što je paradoks kakvog nigdje nema. To je trebalo mijenjati. Također, na tom fakultetu postoji sistem koji nam je htio praviti paralelnu instituciju, prave opstrukcije. To je trebalo spriječiti u izmjenama Zakona o visokom obrazovanju – rekao je Konaković.

Kazao je da je činjenica da su u Ministarstvu saradnici ministrice Bogunić bili potpuno politični.

– Dokaz je pomoćnik koji je napisao skandalozno tumačenje, naružio je Skupštinu KS zašto radi svoj posao. On je pokušavao zaštititi menadžment Medicinskog fakulteta. To je politika, nema veze sa strukom. To je eklatantan primjer šta rade ljudi u Ministarstvu – kazao je Konaković.

Rekao je da u stranci na čijem je čelu, koja treba predložiti nasljednika Bogunić, još ne znaju ko će biti njihov novi kandidat za ministra. Rekao nam je da se samo zna da će to biti žena.

Što se Bogunić tiče, kazao je da i dalje tvrdi da je to časna i poštena.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA