12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Na sesiji Kruga 99 o BiH u procjepu ruskih i euroatlantskih standarda

Bivši ambasador BiH u Ruskoj Federaciji prof. dr. Enver Halilović ocijenio je danas na online sesiji Kruga 99, govoreći kao uvodničar o temi “BiH u procjepu ruskih i euroatlantskih standarda demokratskog razvoja”, da se sadašnji režimi u Rusiji, Hrvatskoj i Srbiji “zalažu za postepen i miran raspad BiH”.

Halilović je kazao da se to ne govori otvoreno, ali ono što se radi upućuje na to.

– Principi ruske politike na Balkanu, a posebno u Bosni, su etnički a ne građanski i ne uključuju ravnopravnost naroda i građana – smatra Halilović.

- OGLAS -

Dodao je da nedavno odbijanje članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića da se sastanu s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim u Sarajevu, između ostalog, znači i neprihvatanje ruskih političkih standarda i opredjeljenje za evropske.

– U tom smislu, koliko god da izgleda kao situacija protokolarnog tipa, to predstavlja historijski događaj za BiH – stav je Halilović.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović naglasio je da se BiH nalazi na procjepu ruskih i euroatlantskih globalnih utjecaja i interesa, ali i podjednako važno, ako ne i još važnije, predominaciji nametnutih ili svojevoljno prihvaćenih standarda državnog i društvenog razvoja. 

– Mi moramo napraviti kopernikanski obrt od naslijeđene ideologije etnonacionalizma, koja se mimikrijski provlači kroz čitavo 20. stoljeće do današnjih dana, afirmišući građansko društvo i demokratsku državu – poručio je Kulenović.

Za demokratski razvoj prosperitetne BiH, kako je zaključio, nema uspješnije alternative od euroatlantskih demokratskih standarda, koliko god bili u procjepu realpolitike i jednih i drugih.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA