Sport
Ian Baraclough: Profil novog selektora Sjeverne Irske Nakon odlaska Michaela O'Neilla fudbalska reprezentacija Sjeverne Irske dobila je novog selektora. Vijest je to koja nas ne bi mnogo zanimala da se ne radi o selektoru našeg sljedećeg protivnika u play-offu Lige nacija.
# SCS

Nakon odlaska Michaela O'Neilla fudbalska reprezentacija Sjeverne Irske dobila je novog selektora. Vijest je to koja nas ne bi mnogo zanimala da se ne radi o selektoru našeg sljedećeg protivnika u play-offu Lige nacija.

Radi se o Ianu Baracloughu, engleskom treneru koji do sada nije imao priliku raditi u velikim klubovima na otoku, ali je istovremeno trener koji je imao relativno mnogo uspjeha u svim klubovima koje je trenirao.

Kao igrač nastupao je, između ostalih, za Queens Park Rangerse, Notts County i Scunthorpe, prije nego se uhvatio trenerskog posla. Na kraju igračke karijere preuzeo je posao jednog od trenera upravo svog posljednjeg kluba gdje je nastupao kao igrač, dok je prvi trener bio Nigel Adkins.

Nakon toga je dobio i svoj prvi angažman kao glavni trener u Republici Irskoj, preuzevši Sligo Roverse i predvodivši ih do njihovog prvog naslova prvaka države u 35 godina. Prihvatio je nakon toga posao pomoćnog trenera Stephenu Robinsonu u U-21 reprezentaciji Sjeverne Irske. Nakon što je Robinson dobio otkaz, Baraclough je preuzeo mjesto šefa struke sjeveroirskih omladinaca, i u potpunosti preobrazio tim.

Od reprezentacije koja je pobijedila tek jednu od 24 utakmice pod Robinsonom, Baraclough je pobijedio u tri od svoja prva četiri nastupa, uključujući pobjedu nad mladom selekcijom Španije 2018. godine. 49-godišnji trener sarađivao je sa Michaelom O'Neillom, a iz njegovog omladinskog pogona izašlo je tuce igrača koji su kasnije nastupali i za A reprezentaciju.

U novoj avanturi kao selektor Sjeverne Irske, engleski stručnjak dobio je posao zbog svog izuzetnog znanja sjeveroirskog fudbala, ali čini se i kako je oduševio čelnike saveza svojim idejama o pripremi i pristupu utakmicama koje predstoje tj. protiv Bosne i Hercegovine, te eventualno Slovačke ili Republike Irske.

U jednom od svojih prvih televizijskih intervjua, Baraclough je priznao da su mu poznati nedostaci sjeveroirske selekcije, te da u najbolju selekciju planira vratiti Ollieja Norwooda, koji trenutno nastupa za Sheffield United, gdje je donedavno bio i naš reprezentativac Muhamed Bešić.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.