5 C
Sarajevo
27.04.2024

Mektić: Cilj migranata je samo da se domognu Šengena

On je kazao kako je ovih dana iznešeno dosta kvalifikacija koje ne odgovaraju istini.

“Razgovarao sam s holandskim ambasadrom o ovoj situaciji i opšta ocjena EU i ambasadora je da ovo što se kod nas dešava nije kriza koja je morala eskalirati na ovakav način, i mi inače, kada je u pitanju velika migrantska kriza kao 2015. godine, na ovoj ruti je prošlo za tri dana migranata kao što je u BiH prošlo za dvije godine”, kazao je Mektić.

On je dodao kako u susjedne zemlje riješile i “utabale” poteze, dok u BiH to predstavlja nerješiv problem jer smo država koja funkcioniše na bazi konsenzusa i koordinacije.

- OGLAS -

“U susjednim zemljama postoje centralizovani organi koji se bave migrantskom krizom, donose odlke koje se onda spuštaju na niži nivo i poštuju se i izvršavaju. Mi u ovakvom uređenom sistemu nismo u stanju da s enosimo s bilo kakvom ozbiljnijom krizom”, kazao je on.

Mektić je podsjetio da migranti ulaze na istočnom dijelu BiH, te da nije tačno da su sve zemlje zatvrile svoje granice osim BiH, jer da su zatvorile ne bi migranti ni imali mogućnost da uđu u BiH.

“Migranti ovdje ulaze ilegalno, ali bez obzira što ulaze ilegalno, onog trenutka kada uđu u zemlju mi im po međunarodnim zakonima moramo osigurati uslove za život”, dodao je Mektić.

Ministar je kazao kako oko 90 posto njih iskaže namjeru za azil, što im daje mogućnost od 14 dana da ostanu ovdje, ali da skoro niko od njih ne podnese zahtjev za azil, jer svi žele u zapadne zemlje.

“Njih je nekoliko hiljada u Bih, i žele otići, a oni su uglavnom se drže Bihaća zbog blizine granice, jer iaju cilj da se domognu Hrvatske, pa Slovenie, jer kada uđu u Šengen zonu, onda su oni postigli svoj cilj”, kazao je Mektić.

On je dodao kako u USK ima nekoliko centara za migrante, a da dosta njih koristi i privatne sještaje.

Uskoro opširnije…

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA