12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Dvoje državljana BiH napustilo Vuhan prije izbijanja koronavirusa

Bukvić ističe da bh. državljani u Kini jesu zabrinuti zbog sveukupne situacije oko korona virusa, ali ne može reći da ima panike.

Ambasador je istakao da je Ambasada BiH u Pekingu formirala grupu na društvenim mrežama koja ima za cilj da okupi bh. državljane u Kini.

“Na socijalnoj grupi je sada je prijavljeno oko 90 osoba. Naši građani jesu zabrinuti, međusobno razmjenjuju informacije, savjete, ali ne može se reći da ima panike. Uz mjere predostrožnosti život se nastavlja”, kazao je Bukvić.

- OGLAS -

Na pitanje kakva je generalno atmosfera u Kini, ambasador Bukvić ističe da je glavni grad Kine trenutno prilično pust, prvenstveno zbog novogodišnjih praznika, a ovaj put tome doprinosi i situacija sa koronavirusom.

“Otkazana je proslava nove kineske godine i sva druga javna okupljanja, na ulazima u stambene objekte dežurne ekipe mjere temperaturu stanarima koji ulaze u zgrade”, kazao je Bukvić.

Naglašava da tamošnje vlasti ovakve situacije vrlo ozbiljno shvataju i preduzimaju sve mjere prevencije.

Dodaje da je aktuelno pitanje kada će se ponovo otvoriti univerziteti, jer mnogi studenti su otputovali tokom praznika, te su im univerziteti javili da su kampusi zatvoreni i da se ne vraćaju do daljnjeg, odnosno dok im ne jave suprotno.

“Želim naglasiti da se ne treba osvrtati na senzacionalističke vijesti i praviti paniku. Treba pratiti uputstva Svjetske zdravstvene organizacije i preuzimati mjere prevencije”, kazao je Bukvić.

Obzirom da su neke zemlje već počele s evakuacijama svojih državljana, Bukvić je, na pitanje da li Ministarstvo spoljnih poslova BiH, ako bude potrebe, to razmatra kao opciju, odgovorio:

“Većina ambasada pokušava da evakuiše svoje građane iz ovih blokiranih zona, ali to nije moguće dok ne prođe period od 14 dana karantina. Naših građana na sreću trenutno nema u tom području”, poručio je Bukvić.

Bilans smrtno stradalih od posljedica novootkrivenog korona virusa u Kini povećan je na 132 osobe.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine saopštila je da je do sada potvrđena dijagnoza zaraze virusom 2019-nCoV kod 5.974 pacijenata širom Kine, izuzev autonomne regije Tibet. Među oboljelim je 1.239 osoba u kritičnom stanju.

Zbog sumnje da su zaraženi koronavirusom širem Kine u karantin je stavljeno dodatnih 9.239 osoba, a na promatranju je i oko 60.000 osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA